Покойната журналистка бе убита с четири изстрела в асансьора на

...
Покойната журналистка бе убита с четири изстрела в асансьора на
Коментари Харесай

Протестна акция: ”Честитиха” рождения ден на Путин и почетоха паметта на Анна Политковская

Покойната журналистка бе убита с четири изстрела в асансьора на жилището си в Москва. Политковская работи за самостоятелното медийно издание “Новая Газета” и е известна с отразяването на спора в Чечня и сериозните си материали по отношение на Кремъл. Политковская умира на 7 октомври. Датата съответствува с рождения ден на Владимир Путин.

За да уважи паметта на журналистката и да “отбележи” рождения ден на съветския общественик от неправителствената организация, която следи свободата на медиите по целия свят и излиза с годишен отчет за положението на журналистическата среда, от “Репортери без граници” пуснаха в небето хиляда черни балона пред редакцията на “Новая газета” в Москва, както и пред посолствата на Русия в Париж, Берлин и Лондон.

“Вече 15 година поръчителите на убийството на Политковская не са разпознати. Причината е липса на политическа воля. Не е задоволително причинителите да са в пандиза. Липсата на наказване е още по-трагична. Давността на това закононарушение изтича през днешния ден. Европейският съд по правата на индивида постанови през 2018 година, че убийството не е било разследвано по най-хубавия метод, а по-късно не е напреднало. Путин може да предложи на страната си същински подарък на рождения си ден - офанзива против безнаказаността в страната, в която близо 40-те години, в които той пое ръководството, публицисти биват убивани ", безапелационен е Кристоф Делоар.

За последните две десетилетия петима публицисти на “Новая газета” са били убити. Русия се намира на 150-то място от общо 180 страни в класацията на “Репортери без граници” за независимост на словото през 2021 година
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР