Показаха за първи път оригинал на стихотворение на ВапцаровДнес се

...
Показаха за първи път оригинал на стихотворение на ВапцаровДнес се
Коментари Харесай

Показаха за първи път оригинал на стихотворение на Вапцаров
Д

Показаха за първи път оригинал на стихотворение на Вапцаров
Днес се навършват 76 години от разстрела на огромния български стихотворец Никола Вапцаров. По този мотив в къщата-музей на столичната улица "Ангел Кънчев" за пръв път беше изложен Червеният бележник на поета с оригинала на стихотворението "Не, в този момент не е за лирика...", съобщи кореспондент на БГНЕС.

В същия бележник са записите и на "Пролет", което поетът чете на брачната половинка си Бойка Вапцарова на 30 май 1941 година, когато е задържан в софийския им дом поради присъединяване си в Соболевата акция в края на 1940 година В Банско.

„ В бързината си постоянно е носел мънички бележници. Успява да вземе този червен бележник и на 5 юли, когато към този момент е интерниран за 3 месеца в Годеч, той записва едно от най-драматичните стихотворения произведения "Не, в този момент не е за лирика...". В него Вапцаров провижда по какъв начин мастилото се трансформира в кръв, знамение за скорошната му крах след година “, описа литературният критик и организатор в музея Катя Зографова.
 В къщата-музей на Вапцаров за пръв път беше изложен Червеният бележник. В къщата-музей на Вапцаров за пръв път беше изложен Червеният бележник. / БГНЕС
Стихотворението носи същата дата – 5 юли, когато в съда е свикан огромният Светослав Минков да даде своите показания за Вапцаров. Той е толкоз безапелационен в своята отбрана, пледирайки, че става дума за един огромен български създател и е изцяло оневинен в първия развой “, описа още уредникът. При втория развой обаче Вапцаров е наказан на гибел.
 Днес се навършват 76 години от разстрела на огромния български стихотворец Никола Вапцаров. Днес се навършват 76 години от разстрела на огромния български стихотворец Никола Вапцаров. / БГНЕС
И през днешния ден има хора-хейтъри, които би трябвало да бъдат убеждавани в качествата на вапцаровата лирика със същите думи, които в миналото Минков е убеждавал правосъдните заседатели, счита Зографова.

Никола Йонков Вапцаров е роден на 24 ноември 1909 година в Банско. Завършва Разложката гимназия, след което учи в Морското машинно учебно заведение във Варна.От 1932 година е машинен механик в "Българска горска индустрия" в Кочериново. През 1936 година се реалокира да живее в София. Първоначално работи в мелниците на братя Бугарчеви, а по-късно е огняр на парен локомотив. В годините на Втората международна война 1939–1945 година се афишира за съюз със Съюз на съветските социалистически републики и взема присъединяване в Соболевата акция (ноември 1940 г.). Арестуван през май 1941 година, Вапцаров е интерниран за 3 месеца в Годеч. След като се завръща в София, става пръв асистент на Цвятко Радойнов – началник на Военния отдел при Централен комитет на Българска комунистическа партия.

През 1940 година е отпечатана единствената му стихосбирка "Моторни песни". Неговите "Моторни песни" са преведени на 70 езика и са издадени в над 100 страни. На 4 март 1942 година е задържан, наказан на гибел. На 23 юли същата година той е наказан по бързата процедура, след което единствено след няколко часа е убит. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР