Покачва се интересът към къщи в средния сегмент между 400

...
Покачва се интересът към къщи в средния сегмент между 400
Коментари Харесай

Луксозните имоти връщат пазарните си позиции

Покачва се ползата към къщи в междинния сегмент сред 400 000 и 600 000 евро Средносрочният наем на жилищни парцели е с повече капацитет за развиване след изключителното състояние и Коронавирус рестриктивните мерки
Пазарът на първокласни парцели през юни възстановява близо 70% от размерите си по отношение на равнищата преди коронавирусната рецесия. Очакванията са за цялостно възобновяване до края на годината, демонстрират данните на консултантската компания за първокласни парцели Unique Estates, извънреден сътрудник за България на най-голямата интернационална мрежа за първокласни парцели Luxury Portfolio към Leading RE.

Луксозният сегмент у нас е по-консервативен и затворен, което значително го защищава от основни световни въздействия, показват специалистите на компанията. След като интервалът на първичния ступор, последван от внезапен спад на огледите и броя покупко-продажби отмина, динамичността на пазара се възстановява.

„ Сходни са трендовете на пазара за премуим парцели в интернационален проект. Активността в целия свят се възвръща гладко, като пандемията се трансформира в тласък за въвеждане на нововъведения при недвижимите парцели съвсем на всички места. Следим обстановката отвън страната в Европа, Азия и Съединени американски щати, обменяйки опит с сътрудниците си от Luxury Portfolio, които оперират в над 70 страни. Това, което отличава сегмента у нас, е неналичието на външни клиенти и интернационалните участници с значима тежест. Основен мотор тук е вътрешното ползване. Международните купувачи непроменяемо раздвижват пазара, привличайки капитал към този и други браншове на живота в страната, само че ние по-скоро работим по транзакции на българи на открито, в сравнение с противоположното. “, разяснява Весела Илиева, ръководещ сътрудник в Unique Estates.

От компанията регистрират растеж на запитванията и подписаните покупко-продажби с къщи – сегмент, който всекидневно се характеризира с повече предложение и по-малко търсене. През последните месеци обаче в резултат на изключителните условия, купувачите, които обичайно избират апартамент за живеене, към този момент се интересуват от предлагането на къщи на сходни цени - сред 400 000 и 600 000 евро. Търсят се най-вече новопостроени жилища, обзаведени и с двор, а като региони, с изключение на Бояна и Драгалевци, могат да се обособят също Банкя и Горна баня.

Според специалистите на компанията интервалът на изключителното състояние е дал опция на по-заможните клиенти да отделят нужното време и внимание за покупката на парцел, вследствие на което през миналия месец са финализирани голям брой покупко-продажби, отлагани във времето.

„ Купувачите на висок клас жилища нормално са доста заети, постоянно пътуват, защото са най-вече от висшия мениджмънт или притежатели на бизнес. Свободното време, което им остана, бе чудесна опция за по-задълбочен обзор на пазара и осъществяване на огледи. Благодарение на нашата реакция в този другояче под напрежение миг, успяхме да удовлетворим желанията им и да затворим основни покупко-продажби “, добавя Весела Илиева.

Средносрочното наемане на парцели за живеене – на месечна или седмична база, към момента е оригиналност за българския пазар, само че специалистите от Unique Estates виждат сериозен капацитет в развиването на сходна процедура. От една страна, тя дава опция на семейство, живеещо в апартамент в центъра да вземем за пример, да наеме къща в Бояна за лятото, където ще разполага със личен басейн и по-бърз достъп до планината. От друга страна, притежателите на тези парцели могат да получат по-висока рентабилност.

Въпреки слуховете за спад на цените, подобен не беше регистриран. Собствениците на първокласни жилища нормално нямат належаща потребност да продават и могат да си разрешат да изчакат. Това дава спомагателна резистентност на този сегмент и дълготрайна сигурност на вложенията.  Ако човек има първокласен парцел, той доста мъчно може да изгуби парите, вложени в него, даже по време на рецесия, настояват специалистите.

Докладът на Luxury Portfolio International сочи, че в тези несигурни времена част от купувачите, както и вложителите, се усещат по-комфортно с аварийни активи в недвижими парцели спрямо други капиталови принадлежности. Портфолиото от парцели, показано посредством платформата на компанията, включва най-голямата селекция от жилища на стойност над 1 млн. $ в света, като такива са  над 85% от всички предлагани под логото на марката. През 2019 година подписаните покупко-продажби в международен мащаб надвишават 250 милиарда $.

Ключовият отговор на сдруженията в областта на недвижимите парцели по време на тези месеци на обсада, е цифровата промяна, се споделя още в отчета. Невъзможността да се реализират тези срещи и огледи при новите условия, даде подтик на въвеждането на софтуерни и цифрови решения. Сега повече от всеки път сдруженията в областта на недвижимите парцели са се приспособили към ново положение на „ нормалност “ и одобряват дигитализацията като допустима и ефикасна.

Състоянието на множеството европейски пазари се усъвършенства с приемането на „ условния проект “ на Обединеното кралство, „ спешна спирачка при нужда “ в Германия, „ червени зони “ във Франция и комбинация от поетапни защитни ограничения, като да вземем за пример ограничение на броя на хората при групови събирания. В това отношение, страните от Европа, Близкия Изток и Африка са съвсем в крайник с тези от Азиатско-тихоокеанския район във връзка с разхлабването на рестриктивните мерки и напредъка към цялостно възобновяване.

Обратно у нас, териториалното развиване на пазара претърпява леки промени през последните месеци, сочат наблюденията на специалистите от Unique Estates. По време на изключителното състояние се възобнови ползата към два региона, позабравени през последните години – Банкя и Бистрица. Макар и малко по-отдалечени, те притеглят купувачите с чист въздух и добра инфраструктура. Запитванията за къщи до момента се лимитираха до Бояна, Драгалевци и Симеоново, само че към този момент съм тях се прибавят Панчарево и Камбаните.

„ Традиционно търсени остават влиятелните местоположения – Докторска градина, Лозенец, Изток, Изгрев. В тези квартали ползата е постоянен и цените на парцелите са без смяна. Все по-привлекателен става регионът към мол Парадайз. Благодарение на инвеститорския интерес и свободните терени за строителство, регионът бързо се облагороди, разполага с добър превоз и се обособява като зона със смесено предопределение - за живеене, работа и развлечение “, разяснява Весела Илиева.

От компанията чакат през идващите месеци пазарът да се характеризира с стабилно търсене и постоянни цени. Обемът на покупко-продажбите гладко ще пораства, като още през есента е допустимо равнищата им да се възстановят изцяло. „ Дори да има втора вълна на ковид, всички участници на пазара сме доста по-подготвени, по отношение на началото на Коронавирус рецесията. Предприели сме нужните ограничения, с цел да реагираме бързо и съответно на изменящата се конюнктура, с цел да продължим работа “, сподели Весела Илиева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР