Поисках актуална информация от митниците и към дата четвъртък данните

...
Поисках актуална информация от митниците и към дата четвъртък данните
Коментари Харесай

От украинско жито ли е хлябът ни? Горещо от министъра на земеделието

" Поисках настояща информация от митниците и към дата четвъртък данните сочат, че в България са влезнали 6 хиляди тона пшеница. Това не би трябвало да се отрази на пазара на това зърно, което се прибира ", сподели министърът на земеделието Иван Иванов в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

" Получихме сигнал от Националната асоциация на зърнопроизводителите, която ни алармира, че има подобен импорт ", сподели още Иванов.

Той обърна внимание, че страната ни е чист експортьор на зърно и след войната в Украйна пшеницата на България обезпечи продоволствената сигурност на Европа.  " Ние сме длъжни да създадем тази инспекция, само че Европейска комисия,, поради заплахата от продоволствена рецесия, взе решение зърното от Украйна да се внася без мито. За редица страни членки на Европейски Съюз това е рационално, тъй като те имат отчайваща потребност от това зърно. Ние бяхме очевидци на един изострен дефицит ", сподели още Иванов.

Той съобщи, че в случай че се открият количества, които не дават отговор на стандартите за консумация в България, това зърно ще бъде подложено на съответните наказания и унищожено, защото не може да влезе в оборота в България.  Иван Иванов акцентира, че Министерство на земеделието и храните е загрижено на каква цена ще стигне хлябът до българския консуматор. " Българският жител не би трябвало да бъде ощетен, акцентира той. В тази връзка Иванов дефинира като добра мярка 0 % Данък добавена стойност за хляба и брашното. 

По думите му 3.5 млн. тона пшеница е прибрана в складовете, като следва още толкоз да бъдат прибрани. " Това ни изравнява с реколтата предходната година, която беше добра, несъмнено ", сподели Иванов,
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР