Поглед към Марс, където се случват исторически събития. Първият контролиран

...
Поглед към Марс, където се случват исторически събития. Първият контролиран
Коментари Харесай

Историческо: Хеликоптер на НАСА извърши първи полет на Марс

Поглед към Марс, където се случват исторически събития. Първият следен полет с мотор в атмосферата на друга планета към този момент е реалност.

В края на февруари на повърхността на Червената планета в кратера Джезеро се приземи марсоходът на НАСА " Пърсивиърънс ", който е ангажиран да изследва почвата и да търси следи от минал живот. Заедно с него на Марс дойде и роторният дрон " Инджинюъти ". Днес той се издигна над Марс на височина три метра за към 40 секунди, преди да кацне назад на повърхността. Стартовата площадка беше на към 65 метра от ровъра " Пърсивиърънс ". НАСА съпостави триумфа с историческия полет на братя Райт преди 117 години, положил началото на актуалната авиация.
Заслужен успех в Лабораторията за реактивно придвижване в Пасадина, Калифорния. Чрез спътник на Марс дронът изпрати фотография на личната си сянка, която хвърля на повърхността.

" Данните от висотомера удостоверяват, че " Инджинюъти " е направил първия си полет - първи на моторен уред на друга планета ".

Ръководителката на плана с наслада скъса аварийна си тирада, приготвена за неподходяща развръзка. Парченце от обшивката на самолета на братя Райт е сложено под слънчевия панел на дрона.

" Вече можем да кажем, че хора са издигнали роторен летателен уред на друга планета ", сподели мениджърът на плана " Инджинюъти " МиМи Онг.

Атмосферата на Марс е с компактност едвам 1 % от земната и за издигане витлата на дрона би трябвало да се въртят с над 2 500 оборота в минута. Въпреки по-слабата гравитация, самият уред би трябвало да е извънредно лек - тежестта му е единствено кг и 800 грама.

При температурата през нощта от минус 90 градуса по Целзий, зареждането е единствено от слънчева сила. Контролът на полета е самостоятелен - при разстояние от 300 милиона километра, закъснението на сигнала прави ръководството с джойстик немислимо. Предвидени са още полети с взор към бъдещето.

" Дава опция за проучвания с хора на място. Хеликоптерът може да стигне там, където ровърът не може. Има доста пещери, ровърът би трябвало да преодолява редица трудности, които хеликоптерът заобикаля ", изясни инженерът в НАСА Тарин Бейли.

НАСА към този момент утвърди задача на хеликоптер на Титан - огромната луна на Сатурн. " Драгънфлай ", както се назовава задачата, би трябвало да достиге Титан в средата на 30-те години на нашия век.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР