Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват в

...
Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват в
Коментари Харесай

Подземни кантари в тол системата ще изчисляват теглото на камионите

Подземни кантари в обсега на тол системата ще пресмятат в действително време тежестта на преминаващите по платените пътища тежкотоварни транспортни средства. Камери ще регистрират броя на осите, а сензори в пътното платно, чийто монтаж към този момент стартира, ще пресмятат натоварването на ос на колите. При претоварване електронната система автоматизирано ще ги записва като извършители и те ще бъдат глобени от контролните органи. Това разгласи зам.-регионалният министър Николай Нанков след второто съвещание на Обществения съвещателен съвет по въвеждане на тол системата у нас.

Нанков посочи, че монтажът на камерите, които ще наблюдават трафика, би трябвало да завърши до 16 август, когато Националното тол ръководство ще стартира техническата употреба на тол системата. Досега са построени 80% от новите и са актуализирани 23 броя от съществуващите рамки.

Предстои да се дефинират цените, с които ще се пресмята на терен цената на изминатото разстояние. Превозвачи оферират тестова цена 12-14 ст./км за тежкотоварни коли над 12 т от категория Евро 06. Регионалното министерство остава на позиция за по-висока действителна, не тестова цена. Николай Нанков акцентира, че в случай че изчисленията им са правилни, може да стигнем до 20-23 ст./км за автомобил от категория Евро 06 с тегло над 12 тона и с повече от 3 оси. Ще бъде основана експертна група с представители от транспортния отрасъл и Национално тол ръководство, която в действен порядък ще работи по тематиките за обсег и цени на тол системата. Окончателният размер ще бъде признат след разбор с решение на Министерския съвет.

Изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабджиев съобщи, че браншът предлага отстъпки за тежкотоварните коли, които оперират повече на българска територия, без значение дали са български или задгранични. Нанков се съгласи и добави, че се разисква тежкотоварни транспортни средства, които имат изминати повече от 10 хиляди километра на месец, да получат отстъпка от 30%. При изминати над 7500 километра месечно тя да е 20%, а при над 5000 км – 10%.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР