Подуправителят на БНБ Калин Христов прогнозира, че лихвите ще се

...
Подуправителят на БНБ Калин Христов прогнозира, че лихвите ще се
Коментари Харесай

БНБ очаква запазване на ниските лихви още дълго

Подуправителят на Българска народна банка Калин Христов предвижда, че лихвите ще се запазят ниски за несигурно дълго време. В рамките на конгрес, отдаден на банковия бизнес, Христов направи повсеместен разбор на икономическото положение на еврозоната и на България.

В стопанските системи на страните от еврозоната и на България има дълбоки структурни проблеми, да вземем за пример, застаряващото население и все по-малкото работна ръка, съобщи Христов.

„ У нас работната мощ се свива с 90 000 всяка година. При квалификационната конструкция също има проблем “, сподели той.

И като прибавим емиграцията положението на пазара на труда става извънреден проблем, от което следва още нещо - хората би трябвало да икономисват повече, с цел да си обезпечат пари за старините, тъй като няма да има кой да цялостни пенсионната и здравната система след време, с задоволително средства. Или казано по различен метод, спестяванията в банките порастват, промени липсват, а лихвите са ниски. Тогава изкушението да се отпускат заеми става все по-голямо, с което и рискът за последващото им необслужване, безапелационен е Христов.

„ Ниските лихвени проценти, действителни, за дълго време размиват – във връзка с оценка на кредитния риск, какво е стабилно и какво не. При близки до нулата лихви всичко е стабилно “, изясни подуправителят на Българска народна банка.

При първа и прочувствена оценка, само че действително не. Освен това ниската продуктивност на труда и напредък на стопанската система, генериран главно от ползване, не дават резистентен модел.

И още нещо значимо, в което Калин Христов е безапелационен: „ Ако някой счита, че с парична политика може да реши такива неща, доста бърка “.

С което обръщаме взор към политиката на Европейската централна банка, която с изключение на поддържането на доста ниски лихви, подтиква стопанската система посредством изкупуване на дългови бумаги и посредством евтини заеми за банките. Това са принадлежности, които ще поддържат настоящето равнище, само че няма да решат проблемите, безапелационен е Христов.

Особено когато няма никаква политическа воля за структурни промени в страни като Италия и Франция, да вземем за пример. И въпреки всичко България се е запътила към еврозоната, въпреки и още даже да не сме във валутния механизъм, който я предхожда, а и стопанската система ни да не е толкоз развита, което има и своите позитивни страни, съгласно ръководителя на Асоциацията на комерсиалните банки Петър Андронов:

„ Структурните несъответствия на Европа и на еврозоната имат и някакви благоприятни условия за нас като страна. Намираме се в специфичен миг, в който е реалност, че нашите заплати не са конвергирали с тези в еврозоната. /…/ Много от огромните западни инфраструктури, корпорации, банките, други пазарни участници, са изправени пред алтернативи по какъв начин да продължат напред, ясно е, че лихвите няма да са решение “.

А по-скоро окрупняването на бизнеса и въвеждането на новите технологии. Държавите обаче не са корпорации, по тази причина - топката е в полето на тези, които могат да проведат структурните промени, безапелационни са банкерите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР