Подправките са неразделна част от нашата кухня. Подправки могат да

...
Подправките са неразделна част от нашата кухня. Подправки могат да
Коментари Харесай

Правилното комбиране на подправките е ключът към вкусните ястия!

Подправките са неразделна част от нашата кухня. Подправки могат да бъдат корените, кората или семената на някои растения, както и пресните листа или цветове на някои билки. Солта, ядките и соковете на някои плодове също могат да играят роля на подправки.

За да се придаде тънък усет на някое ядене, не е належащо да използваме огромно количество подправки. То е по-скоро въпрос на персонално желание. Подправките освен вършат храната по-вкусна, само че и улесняват усвояването ѝ от организма. Повечето подправки имат лечебни свойства. Куркумата да вземем за пример е диуретик и пречиства кръвта, лютият червен пипер подтиква храносмилането, джинджифилът има тонизиращо влияние.

За да се реализира многообразието от вкусови нюанси, към което всеки готвач се стреми, е належащо да умеем да съчетаваме подправките.

Как се подготвя примес от подправки (масала)?

 масала

За задачата се употребяват цели и/или смлени подправки. В подобаващ съд загряваме към 2-3 с.л. олио или гхи. Мазнината би трябвало да се нагорещи, само че да не пуши. Изсипват се подправките, които ще стартират незабавно да се трансформират (да потъмняват, да се издуват или подскачат). Когато добият кафеникав тип, значи са подготвени.

Получената масала се прибавя към яденето или към масалата се прибавят зеленчуците, които желаеме да задушим или запържим.

Различните подправки имат друго време на готвене. Затова е значимо да знаем в каква поредност да ги подготвяме, тъй че да станат подготвени едновременно. Така да вземем за пример, кимионът се пържи най-дълго, за към 30 секунди, настърганият джинджифил за към 20 секунди, а смленият кориандър за към 5 секунди.

Ако разбърквам единствено смлени подправки, мазнината би трябвало да е умерено загрята, другояче ще изгорят. Отделно от смесените подправки, към ястието също могат да се прибавят други подправки. Солта нормално се поставя най-после. Прибавянето на сол по-рано понижава вкусовите качества на храната и я прави леко токсична.

Консумирането на такава храна изсушава тялото и провокира чувство за неутолима жадност.

Силните подправки (като карамфил и пикантен червен пипер) би трябвало да се употребяват в доста дребни количества, а по-леките (като кимион) - може и в по-големи количества.

 подправки

Някои типове смеси от подправки, могат да се подготвят авансово за няколко седмици или даже за месеци напред. Съхраняват се в добре затворен буркан на хладно, изсъхнало и мрачно. Преди приложимост разклащаме буркана, с цел да размесим подправките. Така ще запазят усета и аромата си непроменени.

Какво би трябвало да знаем за подправките?

1. Преди да използваме подправки във тип на семена, би трябвало да ги прегледаме и почистим от камъчета и клечици.

2. Всички подправки се съхраняват в добре затворени буркани или железни кутии на хладно, изсъхнало и мрачно място. За да не изветряват в дребни бурканчета може да отделите от най-често употребяваните подправки. Надписват се всички буркани и кутии с подправки.

3. За доста ястия се употребяват смлени подправки. За да не губят аромата си, по-добре да се купят цели и при нужда да се смелят единствено толкоз, колкото ще ни е належащо. Куркумата и сушеният джинджифил обаче доста мъчно могат да бъдат смлени в домашни условия.

4. Избягвайте да купувате подготвени смеси от подправки, защото те придават монотонен усет на всички ястия. Много по-добре е сами да си ги създадем.

5. Когато масалата би трябвало да е във тип на паста, към смлените подправки се прибавят няколко капки вода и се стриват с хаванче. Пастата се запържва за към 1 мин. с цел да се извлече аромата на подправките и по-късно се прибавят останалите артикули.

6. Една фалшификация може да се размени с друга. Може и изцяло да се отстрани някоя фалшификация.

7. Сушените подправки и билки имат два пъти по-силен мирис от пресните, само че за предпочитане е да се употребяват пресните.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР