Подпомагането на медии с преференциални наеми за държавни имоти влияе

...
Подпомагането на медии с преференциални наеми за държавни имоти влияе
Коментари Харесай

Медиите не са освободени от спазването на законите. Репортери без граници за случая с Труд

Подпомагането на медии с преференциални наеми за държавни парцели въздейства на публицистичната им самостоятелност. Това се показва в позиция на “Репортери без граници ” , изпратена до Свободна Европа, във връзка разногласието сред Министерството на културата и издателя на вестник “Труд ”.

Международната журналистическа организация уточни, че един от проблемите на медийната независимост в България е обвързван с държавната помощ към избрани медии.

“Случаят на “Труд ” попада тъкмо в тази категория. Настаняването на избрани медии в държавни парцели против преференциален наем съставлява непряко подкрепяне и може да навреди на публицистичната самостоятелност ”, написа ръководителят на отдела за Европейския съюз и Балканите на организацията Павол Шалай в отговор на въпроси на Свободна Европа.

В понеделник редакцията на от полиция след заповед на регионалния шеф на София. От вестника се чака да освободи пространствата, които са държавна благосъстоятелност и са му били отдадени чартърен от Министерството на културата през 2015 година

Като мотив за това управляващите сочат нарушавания на контракта за наем от страна на издателя на “Труд ”. Едното се състои в това, че компанията наемател не е платила консумативи и неустойки за неплатени в период наеми за общо над 235 хиляди лв. . А другото е обвързвано с обстоятелството, че министерството е сключило контракт с една компания, а офисите в действителност се употребяват от друга.

От управлението на изданието отхвърлят да са направили нередности, упрекват институциите в “лъжи ” и дефинират желанието на Министерството на културата редакцията да напусне офисите като “репресия ”. В поддръжка на “Труд ”, по чиято самодейност в сряда Народното събрание изслуша министъра на културата Велислав Минеков.

Свободна Европа насочи въпроси във връзка със случая до “Репортери без граници ”. В отговор организацията уточни, че “медиите не са освободени от спазването на законите и договорните си отговорности, в това число заплащането на наем ”.
Към момента казусът на “Труд ” наподобява като спор сред медия, която не е платила наем, и Министерството на културата, което е притежател на отдадения чартърен парцел. "Репортери без граници "
“Към момента казусът на “Труд ” наподобява като спор сред медия, която не е платила наем, и Министерството на културата, което е притежател на отдадения чартърен парцел ”, уточни Павол Шалай от “Репортери без граници ”.

Той добави, че при търсенето на правата си като хазяин страната би трябвало да подсигурява, че подхванатите от нея дейности са “прозрачни и пропорционални, тъй че свободата на пресата, в това число тайната на журналистическите източници, да не бъде застрашена. ”

В позицията се показва също, че “Репортери без граници ” се надява бъдещото държавно управление да разиска с неналичието на медийна независимост в България, оповестени от органиацията през май.

“Една от главните стъпки измежду тях е обезпечаването на транспарантни и предвидими връзки сред медиите и страната, която да не се намесва в публицистичната им политика. ”

В сряда Народното събрание изслуша министъра на културата Велислав Минеков във връзка със разногласието с издателя на “Труд ”. Той повтори позицията си, че разногласието е търговски и неговата цел е да отбрани интереса на страната. “Министерството на културата няма никакво отношение с “Труд ” или с друга медия, а с компанията [наемател на държавните офиси] “Южен кръст ”, сподели Минеков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР