Подписаните договори по Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС)

...
Подписаните договори по Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС)
Коментари Харесай

Нено Димов: Сключени са договори за 50% от бюджета на ОПОС

„ Подписаните контракти по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС) от началото на програмния интервал до момента са за над 1,6 милиарда лева, което съставлява близо 50% от ресурса на програмата “, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на годишното осведомително събитие на програмата в понеделник вечерта, оповестяват от ведомството.

Министърът добави, че ресурсът от близо 3,6 милиарда лева е наличен за бенефициентите, като най-голяма част от вложенията са в бранш „ Води “. „ Очакваме 14 ВиК оператора всеки миг да стартират да подават своите планови оферти, тъй че в границите на идващите 5 години качеството на филтриране на питейните и отпадните води да бъде на доста по-високо равнище. С осъществяването на тези планове ние не просто отговаряме на европейските критерии, само че се грижим за здравето и живота на хората в България “, сподели министър Димов. Той изясни, че все още на бенефициентите са изплатени над половин милиард лв., а сертифицираните средства до края на годината ще доближат 460 млн. лева

Ръководителят на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 година Валерия Калчева показа напредъка по програмата за 2018 година „ През тази година успяхме да обявим 9 процедури на стойност над 2 милиарда лв. “, заяви Калчева. Тя добави, че подписаните контракти през 2018 година са 55 с вложения от 850 млн. лева Изплатените към бенефициентите средства единствено за тази година възлизат на над 367 млн. лева или 10,6% от бюджета на програмата. „ През 2018 година беше осъществен сериозен прогрес, само че осъществяването на програмата не е единствено числа, а цифрите не са самоцел. За всички нас, чиято работа е обвързвана с реализацията на екологични ограничения, е ясно, че ефикасното, уравновесено и щадящо потребление на естествените запаси е от първостепенно значение за природата – домът, в който живеем “, сподели още Валерия Калчева.

Тя акцентира, че ограниченията в секторите води, боклуци, биоразнообразие и качество на атмосферния въздух изискват забележителен запас, само че са тежки за реализация и постоянно непопулярни измежду жителите. „ Наред с положените старания за ускорение на темповете на договаряне и разплащане по плановете, през тази година обърнахме и съществено внимание на популяризирането на всички изгоди от осъществяването на екологични планове “. През 2018 година значимостта на ограниченията по ОПОС бяха показани за най-малките, с проведената за тях „ Зелена олимпиада “, и за-големите – с показване на 3D светлинен театър пред Националната изложба „ Квадрат 500 “. Като резултат от целенасочените осведомителни акции и според извършено социологическо изследване, ОПОС е разпознаваема за 76% от жителите, което отрежда програмата преди всичко по известност измежду осемте оперативни стратегии.

„ Уверена съм, че показаните резултати могат да бъдат регистрирани позитивно. Те обаче, нямаше да бъдат вероятни без професионална поддръжка, взаимни взаимни отстъпки и твърдоглав труд. Тук е мястото да благодаря на всички, с които и тази година посрещахме дружно провокации и постигахме цели “, сподели Валерия Калчева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР