Подписахме писмо с външните министри на Унгария, Румъния и Гърция

...
Подписахме писмо с външните министри на Унгария, Румъния и Гърция
Коментари Харесай

Искаме от Украйна новият образователният закон да не засегне правата на малцинствата

Подписахме писмо с външните министри на Унгария, Румъния и Гърция до този на Украйна, настояваме просветителният закон да не засегне правата на малцинствата и образованието на майчин език. Това разяснява пред публицисти в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева за просветителните промени в украинския закон, които лимитират преподаването на език след 5 клас.
„ В непрекъсната връзка сме още от няколко дни и следим с изключително внимание този въпрос. Всъщност от много месеци, тъй като това е дълга процедура по приемането на закона. Още в петък сме имали диалози по телефона с посланика. Вчера зам.-министърът на образованието се чу този в Украйна, откъдето получи увещание, че това няма да засегне по никакъв метод проучването на български език в учебните заведения. Малко по-особена е обстановката за България. Ние нямаме напълно българско учебно заведение. България е развила неповторима мрежа от неделни учебни заведения, които са над 50. Български език се учи и в украинските “, разяснява Захариева.
Тя акцентира, че сигурно са обезпокоени и неслучайно имат обща самодейност с сътрудниците й от европейски страни, които вероятно ще обиден този закон.
„ Днес подписахме писмо с външните министри на Унгария, Румъния, Гърция и България до външния министър на Украйна, с което сигнализираме и настояваме този закон да не засегне правата на малцинствата и образованието на майчин език. Същото писмо ще изпратим и до Съвета на Европа и до Окръжна следствена служба. Украинската страна дава уверения, че законът е ориентиран към укрепването на украинския език и няма да засегне проучването на европейските езици “, добави тя.
Захариева акцентира, че са длъжни да им кажат, че гледат съществено на този въпрос и няма да позволен да се обиден правата на малцинствата там.
„ Не мога да приказвам от името на Украйна каква е повода. Те изясняват, че желаят да укрепят украинския език. В закона се дава опция част от предметите да се учат на различен език, само че като незадължителен, а не като наложителен “, добави тя. По думите й е дадена опция за европейските езици да се направи изключение, съобщи Фокус.
„ Премиерът Бойко Борисов ни разпореди първо ние да свършим работата, през днешния ден да го осведомяваме какво е станало. Той е подготвен във всеки един миг. Още през вчерашния ден искаше да се чуе с президента на Украйна, с цел да подчертае, че това ни тормози и ще следим деликатно какво се случва там “, изясни още Екатерина Захариева.
Преди дни стана ясно, че от 2018 година преподаването на малцинствени езици в Украйна ще бъде прекъснато.
Президентът Петро Порошенко благодари на основателите на закона „ За образованието “ за свършената работа, заявявайки, че в този момент учебните заведения ще приготвят „ ново потомство украинци “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР