Подобряването на националните практики и на институционалната уредба в областта

...
Подобряването на националните практики и на институционалната уредба в областта
Коментари Харесай

Ще модернизират режима на държавните помощи

Подобряването на националните практики и на институционалната уредба в региона на държавните помощи в процеса по рационализация на режима бяха разисквани по време на тематична среща на Работната група „ Модернизация на режима на държавните помощи “ в петък. България е хазаин на срещата, която е и първото от събитията от предпочитаните области на Министерството на финансите по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. На форума, който се организира в зала 7 на НДК, участваха представители на Европейската комисия и на страните членки на Европейски Съюз.

Заседанието беше намерено от шефа на дирекция „ Държавни помощи и действителен бранш “ в МФ Весела Данева, която оцени активността на работната група като извънредно потребна и изрази признателност към членовете й за интензивността и приноса им. Тя показа главните промени, подхванати в националната нормативната рамка на разнообразни равнища, както и ограниченията, с които българските специалисти са адресирали установените проблеми в региона като предпочитана задача през интервала. Директорът уточни, че в България, в резултат на осъвременения режим по държавните помощи, е създаден и признат от Народното събрание нов Закон за държавните помощи от 2017 година Весела Данева благодари на представителите на Европейската комисия за експертната и методическа помощ, която те са дали. „ Надявам се, че двустранното ни съдействие ще продължи и при положение на други разпознати от наша страна проблеми “, изрази вяра тя.

През 2012 година Европейската комисия стартира рационализация на режима по държавните помощи за актуализация на разпоредбите съгласно развиването на пазарите и стратегическите цели на Европейски Съюз, както и повишение на приноса им за резистентен, образован и приобщаващ напредък. За правилно използване на национално ниво на осъвременения режим и поради увеличените отговорности на националните органи по държавните помощи, Европейска комисия сътвори профилирана работна група – Работна група по модернизацията на режима по държавните помощи (РГ МРДП), в която вземат участие представители на националните органи на всички страни членки и на Главна дирекция „ Конкуренция “.

Сред тематиките, прегледани от делегатите в София, бяха още правилото на частния вложител, държавните помощи в подтекста на дейностите с локален обсег и инфраструктурите, в подтекста на Европейски структурни и инвестиционни фондове. В рамките на съвещанието бяха направени презентации на Европейска комисия и на страните членки с максимален опит в региона. Проведен беше и спор по проблематичните области.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР