Подобрен достъп до Витоша и по-малко чакане на тролей 5

...
Подобрен достъп до Витоша и по-малко чакане на тролей 5
Коментари Харесай

„Демократична България” в СОС предлага подобрен транспорт без повече пари за МТК Гроуп

Подобрен достъп до Витоша и по-малко очакване на тролей 5 предложиха през днешния ден от „ Демократична България” в Столичния общински съвет, дружно с усъвършенстван проект за обслужване на селата по линия 21/22, тъй че да не се постанова доплащане за транспортната услуга към обслужващата „ МТК Гроуп “.

В изявлението си общинският консултант Симеон Ставрев обърна внимание на обстоятелството, че точно „ Демократична България” съобщи на АДФИ за следствие договорката с “МТК Гроуп”.

От обединяването напомнят, че още преди 11 месеца „ Демократична България” разкри схемата за източване на средства посредством концесията на автобусните линии от „ МТК Гроуп “ в Северна София. Става дума за концесия, утвърдена с гласовете на ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и “Атака” и в чийто контракт липсва подробна разбивка по какъв начин е образувана цената от 3 лева./км, липсва и информация за това по какъв начин е избран годишният пробег. От отговор по ЗДОИ излиза наяве, че Следствен отдел към окръжна прокуратура не е направила свои лични калкулации. Според изчисленията, направени от демократичното обединяване още през предишния октомври, вземайки поради действителната цена за обслужването на тези линии, съгласно европейските и български правила за облага, все още Следствен отдел към окръжна прокуратура заплаща близо 50 стотинки повече на км - за 8 години това би довело до най-малко 22 млн. лева надплащане за концесионера.

След подадения от „ Демократична България” в края на октомври предходната година сигнал до АДФИ, от страна на организацията има получен само фиктивен отговор, съгласно който “Финансова ревизия в Следствен отдел към окръжна прокуратура ще бъде предоставена при съществуване на административен потенциал при изискванията на член 8б от ППЗДФИ, по отношение на член 5, алинея 1, т.1 от ЗДФИ”. „ Близо година по-късно подобен потенциал явно продължава да няма, тъй като не знаем да има дейности на АДФИ по нашия сигнал”, показват от групировката.

Предложението, обвързвано с линията, обслужвана от „ МТК Гроуп” беше отхвърлено от болшинството в СОС. В него Ставрев предлага делене на автобусна линия 21/22 на две – линия 21 и линия 22, като автобусна линия 21 да остане единствено до Войнеговци и да се обслужва от „ МТК Гроуп “ - без смяна на контракта с тях и надлежно пробега им, с цел да не се постанова да им се доплаща за транспортната услуга, а да бъде пусната нова автобусна линия 22 единствено до Подгумер, която да се обслужва от общинското сдружение „ Столичен Автотранспорт “ ЕАД с климатизирани нископодови рейсове. Той аргументира предлагането си с обстоятелството, че единствено в Орландовци, Бенковски, Кубратово и Световрачене живеят над 13000 души, настрана са Войнеговци и Подгумер с 1500 поданици.

Сред признатите оферти на Ставрев бяха:

Подобряване на достъпа до Витоша посредством удължаването на курса на рейс 66 до “Алеко”. Освен три курса в делнични дни, Ставрев предложи в събота и неделя рейс 66 да се движи до 19:30 ч. вместо до 16:20 ч. - час, който от години лимитира пълноценния достъп до планината. Предложението е част от целенасочената политика на „ Демократична България” за отваряне на планината към жителите - още при започване на годината общинският консултант Тома Белев внесе отчет за възстановяване достъпа до планината Витоша с публичен превоз, където едно от предложенията беше точно за удължение на обслужването събота и неделя след 16:20 часа.

Намаляване на времето за очакване на тролейбус 5 - предлагането на Симеон Ставрев освен резервира настоящето разписание на тролей 5 в делничните дни, само че и предлага чакането в празничните дни да се понижи от 22 минути на 17 минути с прибавянето на една кола повече. В аргументацията си Ставрев се базира на извършеното онлайн допитване до жителите на „ Младост”-1 в две от дейните фейсбук страници на квартала, където отзивите за разреждането на тролейбус 5 са били само негативни.

По тематиката за включения в отчета план за прекъсване на нощния градски превоз, Ставрев означи, че „ Демократична България” се съгласява на неговото прекъсване само за месеците до края на годината, като съветниците от обединяването се ангажират да показват нова тактика за разширението на мрежата от нощен градски превоз, тъй че да покрие невключени досега зони, като да вземем за пример Летище “София” и елементи от „ Лозенец”.

Симеон Ставрев се опълчи с причини на настояването закритата все още автобусна линия 306 да бъде възобновена. Аргументите му бяха напълно ясни: преди закриването си линия 306 се движи на период от 20-30 минути, дублирайки 95% от маршрута си с тролей 5. Линия 306 е основана преди години като главната линия на „ Младост-2” за бърза връзка с „ Цариградско шосе” и центъра - маршрут, който към този момент се обслужва и от метро и тролей 5. Симеон Ставрев означи, че „ Демократична България” би подкрепила разкриването на нова линия от жк „ Младост”, с други дестинации, които да са търсени от жителите, а не дублиращи се със съществуващи линии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР