Подобно на много други сирийци и семейство Сиям изгледало шестминутното

...
Подобно на много други сирийци и семейство Сиям изгледало шестминутното
Коментари Харесай

Анатомия на ужасите: видео показва зверствата на режима на Асад

Подобно на доста други сирийци и семейство Сиям изгледало шестминутното видео с вярата, че от него ще схванат нещо за сина си. На 14 април 2013 година 34-годишният Уасим Сиям напуща дома на фамилията в Дамаск, само че по този начин и не се прибира. Сирийското семейство, което към този момент живее в Германия, в продължение на години считало, че Уасим е арестуван и пратен в някой от многото затвори в страната. От изтеклото видео, което демонстрира крайната свирепост на режима, фамилията разбрало неговата същинска орис.

Видеото демонстрира брутални убийства на цивилни

Мъж с бяла тениска е отведен до бездънен ров, в който се виждат голям брой безжизнени тела. “Първоначално единствено татко ми го разпозна”, споделя Тасним Сиям, сестрата на Уасим. “Брат ми изглеждаше толкоз друг, бяха го пребили”. Бащата разпознал сина си по походката му. Със завързани очи младежът трябвало самичък да скочи в ямата. Докато падал, той бил убит. “Това е като сън”, споделя Тасним Сиям, “Как да приема, че индивидът от видеото, който е погубен по този метод, е моят брат?”

Видеото стана обществено притежание с помощта на мъж, избягал от Сирия. Той е бил арестуван на 16 април 2013 – единствено два дни, откакто Уасим изчезва. Кадрите са стряскащи. В рамките на няколко минути двама души убиват 41 цивилни по един и същи метод. Единият води цивилните със завързани очи до ямата с труповете. След това ги бутат в нея и ги прострелват. След убийствата труповете са полети с бензин и запалени.

Жестока игра с жертвите

Войната в Сирия продължава към този момент 11 години. Това бяха години на зверства, осъществявани от участниците в спора. Но фрагментите от Тадамон, който по това време е бил под контрола на сирийското държавно управление, в действителност раздрусаха обществото. Една от аргументите е, че мъжете явно правят “работата си” с ненаситност. Те убиват измежду бял ден без грам съмнение. Няколко пъти разиграват жестока игра с жертвите си: настояват, че тази част от улицата е под обстрела на снайперисти. Жертвата бяга със завързани очи и пада в ямата. Преди да успее да разбере какво се е случило, бива убита.

Мъжете, които явно се усещат недосегаеми, записват закононарушенията си на видео. Те даже се майтапят пред камерата. Защо са се държали по този начин? Дали са желали да получат утвърждението на началника си за “доброто изпълнение”? Едно е несъмнено: видеото не е трябвало да бъде оповестено.

Двама учени разкриват причинителите

Угур Юнгьор от Нидерландския институт NIOD получава копие от видеото през 2019 година Заедно с колежката си Ансар Шахуд той открива, че двамата причинители от видеото работят за сирийския президента Башар Асад. Наджиб ал-Халаби, който в това време е умрял, е бил член на близка до режима милиция. Още по-пряко обвързван с Асад е другият мъж от видеото - Амджад Юсеф. Той към момента е офицер от военното разузнаване.

“Последните две години бяха пъкъл за нас ", споделя Угур Юнгьор пред Дъждовни води. „ Представете си единствено: знаете за ужасяващи зверства и би трябвало да гледате това видео още веднъж и още веднъж, само че никой различен не трябва да знае за него.” Двамата учени желали да открият виновните лица и да употребяват видеото, с цел да потвърдят, че сирийската страна е директно и неопровержимо обвързвана с някои от най-тежките зверства по време на войната.

За тази цел откривателите се трансформират в същински детективи. Ансар Шахуд, която е родена в Сирия, си основава подправена идентичност. “Анна Ш.” се показва за жена от малцинството на алевитите и гореща привърженичка на президента Асад - също алевит. “Анна Ш.” в продължение на повече от две години поддържа връзка със стотици чиновници на режима на Асад и печели доверието им. Един ден през март 2021 година тя се натъква на профила на Амджад Юсеф, единия от мъжете във видеото.

“Анна Ш.” се сприятелява с него, беседва с него по телефона понякога. Амджад Юсеф се усеща уединен, оплаква се от натиска, на който е подложен. В лицето на “Анна Ш.” той намира добър слушател. Минават месеци, преди да си признае: “Убивах много”, споделя той най-после пред дамата, работеща под прикритие.

Разследвания в чужбина

Шахуд и Юнгьор предават записите на нидерландското и немското правораздаване. Пред американски вестник те описват за своите открития. За проверяващите видеото е красноречиво доказателство. Първо, тъй като жертвите и причинителите могат да бъдат разпознати. Освен това квалифицираният всеобщ гроб и опитът да се прикрие самоличността на жертвите са индикации, че закононарушенията са осъществявани систематично, споделя Александър Шварц, специалист по интернационално наказателно право в „ Амнести Интернешънъл “.

Все още не е ясно дали и по кое време може да се организира наказателно произвеждане по случая. Случаят на офицера Ануар Раслан, който през януари 2022 беше наказан в немския град Кобленц за закононарушения против човечеството, демонстрира, че това е допустимо.

Наказването на тези закононарушения, какъвто е казусът и в Кобленц, може да помогне на фамилиите на жертвите. Но Тасним - сестрата на Уасим - към момента не може да се помири. “Знам, че би трябвало да останеш оптимист, само че ние загубихме всякаква вяра. Живеем единствено тъй като би трябвало.”

Автор: Луиза декор Рихтхофен
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР