Подмяната на водна инфраструктура очевидно е добра новина - тръбите

...
Подмяната на водна инфраструктура очевидно е добра новина - тръбите
Коментари Харесай

ВиК ремонтите за милиони по нервите на гражданите в Русе

Подмяната на водна инфраструктура явно е добра вест - тръбите у нас постоянно са нездравословни (има етернитови тръби, които са рискови за здравето), има повреди, както и загуби на вода, които водят до финансови проблеми на ВиК операторите. На процедура обаче ВиК ремонтите не са безболезнени и това се случи с огромния европейски план за към 130 млн. лева Гражданите в Русе се изнервиха, а самите поправки доведоха до безпорядък и блокиране на редица зони в града. Затваряне за дълъг интервал на основни булеварди и съществени пътища напрегна ситуацията съществено, изключително на фона на така и така вилнеещи рецесии. Макар институциите да настояват, че всичко върви по проект, русенци задават редица въпроси - да вземем за пример за какво улиците остават неасфалтирани дълго време, за какво се поставя асфалт върху пепелта, за какво шахтите са по-високо от канализацията, по кое време ще приключат дейностите въпреки всичко, за какво се разкопава по едно и също време на доста места, вместо да има съгласуваност и график.
Неволи за 130 млн. лева
През 2021 година стартира работата по европейски план, финансиран по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС), чиято обща стойност е 129 млн. лева Бенефициент на този европроект е ВиК - Русе. Като подобен то получава съвсем 80 млн. лева от Кохезионния фонд на Европейски Съюз, 14 млн. лева са национално съфинансиране, а едни 35 млн. лева би трябвало да обезпечи посредством заем от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

Основната цел е реконструкцията на забележителна част от амортизираната ВиК мрежа в дунавския град - общо 73 км, както и създаване на над пет километра канализация в два квартала − " Средна кула " и " Долапите ". Ще се изпълнят и други действия, с които да се усъвършенства снабдяването с вода в града - да вземем за пример система за мониторинг на преливници и основни точки по канализационната мрежа, модернизиране на географската осведомителна система, с която се работи в сдружението, и други Проектът е с дълготрайност 54 месеца и би трябвало да завърши през май 2024 година.
Реклама
ВиК мрежата в града е на над един век, тъй че всичко дотук звучи добре. Хаосът стартира с осъществяването на концепцията. През август, след значителни превалявания, поданици на " Средна кула " стартират да се оплакват в обществените мрежи.
" И това е положението на новоасфалтираната ул. " Йордан Йовков " след ремонтните действия на ВиК - Русе, " Роан 90 " и " Райкомерс конструкшън ". Шахтите за водоизтичане са над равнището на пътната настилка, това е някакво ново инженерно " решение " от каймака на инженерната мисъл и осъществяване от същите компании. След това тези същите ще се оплакват, че не им се изплащат парите, ами, несъмнено, че не би трябвало. Уличната мрежа е оставена в по-лошо положение след " ремонта " от това, преди да стартират изкопни действия ", разяснява русенецът Цветомир Димитров във Фейсбук.
Междувременно затварянето за три месеца на основния бул. " Христо Ботев ", честите повреди и оставянето на русенци без вода с дни през най-големите жеги в годината в допълнение нагнетяват ситуацията. " Как да нося 10-литрови туби от 300, че и повече метра разстояние?! ", написа русенската гражданка Григория Цветкова в отворено писмо до кмета, наричайки обстановката " водно злополучие ". " От почти три дни у дома е смут - не можеш нито ръцете да умиеш, нито да се окъпеш, а пък за запълнената мивка - да не приказваме! "
Реклама
За недоволните жители остава въпросът кой следи работата на ВиК сдружението и по кое време ще свърши този пъкъл.
Много институции, хилави планове
Като бенефициент по плана, т.е. институцията, която получава парите от Европейски Съюз, ВиК - Русе, реализира надзор по осъществяването на подписаните с разнообразни строителни компании контракти. Сформираното звено за ръководство реализира редица визити на всеки от обектите, на които се правят строителни работи.

Община Русе също се включва в контрола в границите на законовите пълномощия като общинска администрация и като притежател на уличните мрежи. Повечето недоволства от жители обаче са отправени към общината. Тя обаче не е възложител на плановете, а ВиК - Русе. Но пък държи 32% от сдружението.

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) е трета страна, която упражнява надзор посредством Регионалната дирекция за народен строителен надзор - Русе, само че и то на процедура е и акционер в сдружението. В отговор за " Капитал " от ведомството предоставиха информация за подписаните контракти и увещание, че планът ще бъде приключен в период.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР