Подлютените храни се харесват от много хора в цял свят,

...
Подлютените храни се харесват от много хора в цял свят,
Коментари Харесай

Няколко причини да ядете люто

Подлютените храни се харесват от доста хора в целия свят, тъй като лютото придава неповторим усет и мирис на ястията. Скорошни изследвания потвърдиха, че прибавянето на люто към ястията може да се окаже ненадейно здравословно начинание.

Топ 5 на аргументите да похапвате люто са:

1. Помага за загуба на тегло. Лютите чушки съдържат веществото капсаицин, което усилва метаболизма, в резултат на което калориите горят по-бързо.

Капсаицинът покачва телесната температура и форсира ритъма на сърцето. Освен това други проучвания потвърждават, че хората, които ядат люто, нормално се засищат с доста по-малки порции и затова одобряват по-малко калории.

2. Полезно е за сърцето. Причина лютото да е толкоз потребно за сърдечната система се крие в неговите качества да отстранява образованията на кръвни съсиреци. Доказано е, че холестеролът с ниска компактност, именуван още „ неприятен холестерол “, се съпротивлява на окисляването за по-дълъг интервал от време, което води до задръстване на артериите.

А прибавянето на чили към яденето понижава риска от сърдечен удар. Касаицинът в чушките се бори още против редица инфекции, които също са рисков фактор за развиването на сърдечно-съдови болести.

Статистиката демонстрира, че народите, които ядат по-често подлютени храни, имат доста по-малко случаи на инфаркт и инсулт.

 Люти Чушки

3. Подобрява кръвообращението. Пикантните храни усъвършенстват циркулацията на кръв в организма и намаляват кръвното налягане. Когато хапвате люто, увеличавате притока на кръв, което кара сърцето ви да изпомпва повече кръв. Чушките укрепват стените на кръвоносните съдове и заради богатото си наличие на витамин А и С.

4. Добра предварителна защита против ракови болести. Редовната консумация на люти чушки и къри понижава риска от рак. Капсаицинът забавя растежа на раковите кафези и даже в някои случаи умъртвява раковите кафези, без да навреди на заобикалящите ги кафези. В Индия и Мексико да вземем за пример, където се употребява доста люто, равнищата на болни от избран тип рак са доста по-ниски.

5. Подобрява храносмилането. Лютите добавки усъвършенстват храносмилането, тъй като те покачват солната киселина в стомаха. Капсаицинът сполучливо унищожава някои бактерии и оказва помощ при лекуването на стомашни язви. Ако получите киселини от люти храни, с цел да облекчите положението си вземете таблетка антиацид.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР