Подледният океан на Юпитеровия спътник Европа се оказва подобен на

...
Подледният океан на Юпитеровия спътник Европа се оказва подобен на
Коментари Харесай

Океанът на Европа се оказва „земен“ по свойства и състав


Подледният океан на Юпитеровия сателит Европа се оказва сходен на своите земни събратя по химичен състав и физически свойства, което усилва възможностите за битие на живот в него, оповестява Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА (JPL).

„ Изучаваме океана на друга планета, употребявайки същите способи, които сме създали за проучване на кръговрата на сила и съставни елементи в екосистемите на Земята. Кръговратът на О2 и водород в океана на Европа, както и в океаните на Земята, ще бъде един от основните процеси, дирижиращи неговата еволюция и живота на микробите, в случай че те съществуват там “, споделя Стивън Ванс (Steven Vance) от JPL.

Ванс и сътрудниците му стигнали до подобен извод, изучавайки по какъв начин работи химичният баланс в океаните на Земята и по какъв начин те обменят разнообразни субстанции с породите на дъното и с въздуха, леда и породите на повърхността. Разбирането по какъв начин протича сходен продан на други планети, е извънредно значимо за оценка на техните качества да поддържат живот – екзоокеанът да вземем за пример може да се окаже прекомерно кисел, алкален или просто прекомерно парещ за микроби.

Авторите на това изобретение, разгласили получените резултати в изданието Geophysical Journal Letters, са фокусирали вниманието си върху кръговрата на два основни детайла за живот – водород и О2. Тяхното количество във водата и степента на взаимоотношение посред им ще дефинира киселинно-алкалния баланс на океана, които ще задават вероятни източници на „ храна “ за микроби и ръководството на доста други фактори.

Главен източник на водород в океаните на Земята и Европа се явяват алкални породи на дъното на морето, встъпващи в реакция с водата, при които се отделя огромно количество водород. Такива породи се появяват на дъното на нашата планета вследствие на тектонски процеси, а на Европа те би трябвало да встъпват в контакт с водата с помощта на това, че каменното ядро на спътника на Юпитер последователно ще се „ пука “ с охлаждането, откривайки свежи находища на алкални породи.

Кислородът на собствен ред най-вече ще се образува на повърхността на ледената обвивка на Европа вследствие на разложение на водните молекули под действието на галактическите лъчи и мощното магнитно поле на Юпитер, насочващо йоните безоблачен вятър към нея. Тъй като ледената обвивка на океана на Европа непрекъснато се „ пропуква4 и обновява, част от този О2 ще попада обратно във водата.

Ванс и сътрудниците му са пресметнали количеството на едното и другото вещество, изработвано от океаните на Европа, и са стигнали до извода, че нейният океан ще създава към 10 пъти повече О2, в сравнение с водород.

Това като цяло подхожда на протичащото се на Земята и приказва, че химичният баланс във водите на Европа е почти същият, както и в океаните на нашата планета. Този факт съгласно учените доста усилва възможностите за разкриване на живот на Европа.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР