„Подкрепям каузата на проф. Анастас Герджиков. Имам голям респект към

...
„Подкрепям каузата на проф. Анастас Герджиков. Имам голям респект към
Коментари Харесай

Поетът Стефан Цанев пред Ретро: 6-месечната еднолична безконтролна власт на Радев е нещо, което не си позволиха нито Червенков, нито Живков. Проф. Герджиков ще защити демокрацията и правото

„ Подкрепям идеята на проф. Анастас Герджиков. Имам огромен почит към него. Ще го поддържа за президент “, съобщи преди дни огромният стихотворец и драматург Стефан Цанев. Той е измежду създателите, които се включиха в Инициативния комитет за издигането на проф. Герджиков за кандидат-президент.

Време ли е интелектуалци да застанат отпред на страната, можем ли да се спасим от езика на омразата и каква цена ще платим за инатливостта си в коронавирус рецесията – тези въпроси Стефан Цанев разяснява пред „ Ретро “.

- Г-н Цанев, за какво подкрепяте кандидатурата на проф. Герджиков за президент, с какво той провокира вашия почит?
свързани новини262593на 05.10.2021212920на 03.10.2021
- Аз не познавам персонално проф. Герджиков, познавам някои от неговите научни писания, респектират ме дълбоките му знания по римска и древногръцка литература и философия.

- Дошло ли е време интелектуалците да застанат отпред на страната, а генералите да правят отстъпка?

- Зависи от интелектуалците и от генералите.

- С какво Анастас Герджиков се отличава от Румен Радев, бихте ли създали паралел сред професора и генерала – две мощни фигури в борбата?

- Както споделих, има разнообразни генерали. За генералите от казармен вид генералът е над всички, той е последна инстанция, той постоянно е прав, не търпи несъгласия. Генерал Радев откровено се учуди, че ЦИК отхвърлят да се явят на доклад при него в президентството, несъмнено още повече недоумява, че Конституционният съд отхвърли да го послуша да приключи делото по проблема двойното поданство на Кирил Петков. Той не се преструва. Генералът в никакъв случай няма да се помири, че президентът е първият човек в страната (както е първият човек в казармата), а цялата власт в страната не е в неговите ръце (както е в казармата) . И както виждате, той постепенно и несъмнено поправя тази неточност...

За разлика от него, професор Герджиков е откърмен с правилата на древногръцката народна власт и римското право и може да чакаме, че той ще зачита и ще пази демократичните и правовите правила и в нашата страна.

- Как оценявате 6-месечното ръководство на кабинета на Румен Радев?

- Не ми е работа да се занимавам с оценки на двадесетото, тридесетото или четиридесетото държавно управление през живота ми. Само ще кажа, че 6-месечна еднолична безконтролна власт при неявяване на Народно заседание е казус в нашата републиканска 77-годишна история, това не са си разреши про форма нито Димитров, нито Червенков, нито Живков. В нашата нова история единствено цар Борис ІІІ ръководи България без парламент 4 години (от 1934 до 1938) и знаете до какво ни докара това.

- Проф. Герджиков сподели, че желае да бъде същински обединител на нацията. Възможно ли е да се реализира това, откакто всеки е наежен против всеки?

- Желая му триумф. Невъзможната цел е най-привлекателна.

- Има ли избавление от езика на омразата, който ни е превзел, за какво нямаме почит към думите?

- Дълго мълчахме, половин век. Преди 32 години мълчанието избухна като спукан абсцес, думите ни са опръскани с гной.

- Очаквате ли удари под кръста и мръсна игра по време на акцията?

- Господи, какво по-мръсно още може да забележим?!

- Коя е печелившата тактика в президентската борба?

- Да не хулиш съперника си. Ако имаш геройство – да го хвалиш.

- Днес на мода е думата „ честен “, с която спекулират някои политици. Бихте ли дефинирали „ честен “ и има ли заслужен за тази купа?

- Почтен човек значи човек, който поради почтено и почтено проживяния си живот е заслужил да бъде уважаван от обществото. Сам да се обявяваш за честен не е честно.

- Една от идеите на проф. Герджиков е завръщането ни към духовността. Мислите ли, че тя е окончателно изчегъртана на тази територия и допустимо ли е нейното възкресение?

- Духовността – или я имаш, или я нямаш. Да се изчегърта, несъмнено, е по-лесно, в сравнение с да я създадеш.

- Какво мислите за ограниченията, които служебният кабинет подхваща в тежката коронавирус рецесия, съответни ли са, или прекомерно закъснели? И каква цена ще платим всички?

- Ние към този момент плащаме със здравето си и живота си, поради своята невежествена всезнайковщина и чудовищния собствен нарцисизъм. Никой не мисли за другите. Съгласен съм с нашия академик от Станфорд, молекулярния биолог Георги Маринов, който споделя, че хората, които отхвърлят да се имунизират, са евентуални всеобщи убийци. Защото неимунизираният човек заплашва освен себе си да се болести и да почине – той заразява всички към себе си, а всеки инфектиран е застрашен със гибел. Благодарение на неимунизираните наши герои България се трансформира в моргата на Европа.

- Очаквате ли след изборите на 14 ноември да бъде формирано постоянно държавно управление?

- Това ще се случи, единствено в случай че пропрезиденстките партии съумеят да сформират държавно управление. В противоположен случай ще продължат служебните кабинети на президента Радев. Въпросът: докога? - не е риторичен.

- Още ли сте песимистичен, че може да се случи нещо положително за България?

- Напротив, аз имам вяра, аз желая! За страдание, действителността непрекъснато ме опровергава.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР