Подготвяйки се за тази реч, си припромних една фраза, с

...
Подготвяйки се за тази реч, си припромних една фраза, с
Коментари Харесай

Зеленски на Берлинале: Русия иска да построи стена в Украйна, стена между нас и Европа

Подготвяйки се за тази тирада, си припромних една фраза, с която всички сте осведомени: „ Разбий четвъртата стена “ – мислена граница сред оня, който е на екрана, и фена.  И въпреки всичко киното може да унищожи други стени и бариери в света. Както същински, по този начин и идеалогически. Така Володимир Зеленски откри 73-тото издание на кинофестивала „ Берлинале “.

Президентът на Украйна напомни по какъв начин режисьорът Вим Вендерс е разрушил Берлинската стена две години преди този момент да се случи.

Украинският президент е в центъра на документалния филм „ Суперсила “, сниман от артиста и режисьор Шон Пен в разгара на съветската инвазия в Украйна. Филмът ще бъде показан на кинофеста на следващия ден, а точно Шон Пен беше на сцената, с цел да показа Зеленски.

„ Днес Русия желае да построи стена в Украйна – стена сред нас и Европа. Стена сред свободата и робството “, съобщи Зеленски. Той прикани създателите да вземат страна в борбата сред свободата и тиранията.

„ На коя страната би трябвало да са културата и киното? Почти година Русия убива хора, дами, деца, заплашва света с нуклеарна злополука и други крица. Все още ли са отвън политиката? Мисля, че културата и киното могат да останат отвън политиката, само че не и когато става дума за политика на експанзия, на всеобщи закононарушения, убийства, гнет, предпочитание за заличаване на други страни и нации. Ако културата остане безмълвна, тя способства за злото “, сподели Зеленски в речта си.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР