Подготвят се исторически възстановки във Видин и Калафат. Идеята идва

...
Подготвят се исторически възстановки във Видин и Калафат. Идеята идва
Коментари Харесай

Правят исторически възстановки във Видин и Калафат

Подготвят се исторически възстановки във Видин и Калафат. Идеята идва от румънска страна, защото съседите ни на север от река Дунав са създали доста за освобождението на Видин. Целта е да се привлекат повече туристи в крайдунавския град и румънския Крайова, както и да се разсънят патриотични усеща у младите, а историческатавъзстановка на боевете в двата погранични региона да се трансформира в обичайната. Това сподели изпълнителният шеф на Агенцията за районно развиване и бизнес център във Видин Евтим Стефанов.
В момента се мисли концепцията за пресъздаването на историческото събитие, за което ще има бойно съоръжение, реплики на хладни и огнестрелни оръжия и ще се снима филм.
"Ще се закупят 90 броя военни униформи - български, опълченски, съветски и турски, които ще бъдат предоставени по-късно на клуб "Бдинци ". Ще има военни образования, където възпитаници ще влязат в ролята на бойци. Участие ще вземат 180 души от България и Румъния ", добави Евтим Стефанов.
Вече 10 години се прави историческа възстановка на освобождението на Видин от патриотичния клуб в града.
Облечен като съветски офицер, регионалният ръководител на клуб "Бдинци " при Националния съюз "Единение " Димчо Георгиевобясни основни исторически обстоятелства от освобождението на Северозапада и по-конкретно за борбите при Гривица и Смърдан.
Той сподели снаряжение, както и румънска и турска униформи, които облякоха двамата братя, възпитаници в учебно заведение "Цар Симеон Велики ", Емил и Любомир Александрови.
Темата на историческата възстановка е "Калафат и Видин през интервала 1877 - 1878 година " и следва да се провежда в двата погранични града в околните месеци.
До дни стартират семинари в региона на Белоградчик, в които ще вземат участие възпитаници от 8 до 10 клас. Срещи ще има и с присъединяване на локалните управляващи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР