Поддържането на диета с ниско съдържание на натрий се налага

...
Поддържането на диета с ниско съдържание на натрий се налага
Коментари Харесай

Храни с ниско съдържание на натрий

Поддържането на диета с ниско наличие на натрий се постанова при нужда от нормализиране на кръвното налягане, при проблеми с бъбреците, отичане на корема и други здравословни положения.

Минералът натрий участва във всички типове храни в естествено положение. Той е нужен за поддържането на здравето. Завишените количества от него обаче могат да имат нездравословни последствия.

Необходимото количество от минерала е до 2 г на ден, само че в храненето на един средностатистически човек то надвишава тази доза към 20 пъти. Излишъкът предизвиква жадност, задържане на вода в тялото, високо кръвно и оттова сърдечни болести, водещи до преждевременна гибел.

Контролът на приема на натрий изисква дисциплинираност и отговорност към персоналното здраве. Първата стъпка е да се преглеждат деликатно етикетите на питателните артикули и да се следи количеството сол, която е маркирано. Продуктите без добавена сол или с ниско наличие на натрий са целесъобразните за покупка.

 Домашна храна без сол и натрий

Консумирането на домашно приготвена храна е значимо изискване, което ще подкрепи доста процеса на следене на одобряваната сол, тъй като всичко може да се готви без никакво осоляване. След приучване се усеща същинския усет на храната.

Включването в менюто на храни, богати на фибри като пресните зеленчуци и плодове, бобовите растения, пълнозърнестите храни, триците, ориза ще обезпечи храни без добавена сол на трапезата.

Овкусяването на храната би трябвало да става с лимонен сок, натурални билки и подправки, сурови зеленолистни зеленчуци, оцет, само че не и фиксове и подготвени комбинирани подправки, в които има прекомерно доста сол. Съществуват и доста други забавни натурални подправки като куркума, босилек, целина, кимион, риган, розмарин, чесън, джинджифил и други. Лютивите подправки като чили и къри доста добре заместват солта, защото понижават устрема на тялото към доставяне със сол.

 Храни с ниско наличие на натрий

Хлябът също би трябвало да се подготвя вкъщи, тъй като във фабрично приготвения се прибавят прекомерно доста добавки и натрият е в повишени количества.

Необходимо е да се следи приемът на вода. Обилното пиянство на вода прочиства организма, само че би трябвало да се има поради, че някои минерални води са с високо наличие на натрий. Трябва да се подбере подобаващата минерална вода.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР