Подбирането на подходящо място за кацане на спускаема космическа експедиция

...
Подбирането на подходящо място за кацане на спускаема космическа експедиция
Коментари Харесай

Ръководството на мисия Хаябуса 2 избра местата за кацане на спускаемите апарати

Подбирането на уместно място за кацане на спускаема галактическа експедиция е огромно предизвикателство. От една страна мястото би трябвало да е задоволително безвредно, с цел да не се повреди спускаемият уред при съприкосновението с повърхността. От друга страна то не трябва да е скучно и би трябвало да предлага многообразие от забавни за науката характерности. Самият избор е както изкуство, по този начин и компромис. В случая с задача “Хаябуса 2 ”, която работи в покрайнините на метеорита Рюгу, трябваше да бъдат подбрани места освен за главния галактически транспортен съд, който ще вземе проби за по-нататъшно проучване в наземни лаборатории, само че и за няколкото спомагателни спускаеми апарата: европейския “Маскот ” и трите японски астероидохода “Минерва 2 ”. 

След дълги полемики ето какво е решението на екипа: “Хаябуса 2 ” ще кацне на мястото Л08, “Маскот ” ще се насочи към МА-9, а “Минерва 2 ” – към N6:

Натиснете тук, с цел да разгледате картата в огромен размер

Ето какъв е графикът на кацане: първо, на 11-12 септември “Хаябуса 2 ” ще се спусне на близко разстояние от повърхността на Рюгу за първа подготовка на кацането. След това на 20-21 септември ще бъдат освободени астероидоходите “Минерва 2 ”. На 3-ти октомври ще кацне и европейският спускаем уред “Маскот ”. Най-накрая, в средата на октомври, “Хаябуса 2 ” ще направи още една подготовка и в края на октомври основният транспортен съд ще извърши първото си кацане върху Рюгу.

Инфо: JAXA

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР