Подаграта е сериозно заболяване, което е характерно с нарушената обмяна

...
Подаграта е сериозно заболяване, което е характерно с нарушената обмяна
Коментари Харесай

Какво да ядем при подагра

Подаграта е съществено заболяване, което е особено с нарушената обмяна на протеини в организма. Това е едно от нелечимите болести, само че е допустимо понижаване на честотата и продължителността на рецесиите. Затова би трябвало да се познават особеностите на заболяването и методите за нейното управление.

Същност на заболяването подагра

Подаграта е тип артрит, който визира най-често ставата на палеца на крайници. Заболяването се дължи на натрупвани кристали урат в ставите и тъканите към тях.

Това заболяване се провокира от разпада на пурините, а те се намират в храни като саламите и други типове наситени меса - дреболиите и морските блага. Вина имат и питиета като алкохола и подсладените сокове.

Начинът на живот и хранене са най-големите предпоставки за подаграта, само че други фактори, които оказват въздействие, са полът, възрастта и съпътстващите болести. Най-често предразполагащи за подагра са други болести като хипертонията и диабетът.

Често първият признак на болестта е болежка и отичане на някоя от ставите - на палеца, на лакетната става и други. Ставата се възпалява, става гореща, зачервява се, тупти и се постанова да бъде обездвижена. Първа изява на подаграта може да бъде и бъбречна рецесия поради съществуване на камъни от пикочната киселина в бъбреците.

Заболяването би трябвало да бъде лекувано, тъй като може да докара до съществени затруднения като трайно увреждане на ставата.

Застрашени групи от насърчаване на подагра са хората над 40-годишна възраст при мъжки пол и дамите след менопауза при женски пол. Не е извънредно да се появят пристъпи и в по-ранна възраст. Мъжете по-често боледуват спрямо дамите.

Ролята на храненето в лекуването на подагра

Най-често подаграта се лекува с хранителна диета, хидратиране и контролиране на тежестта, защото лекарствените средства имат редица странични резултати.

Защо ролята на храната е толкоз основна

 Храни при подагра

Голяма част от пикочната киселина, която е отпаден артикул и се изхвърля от организма с урината, се получава при разграждане на съставки от храната. Така че към 2/3 от пикочната киселина в организма са вследствие на потреблението на храна, а останалите 1/3 са резултат от процесите на регенерация на личните тъкани в организма. Тези 2/3 пикочна киселина, които се провокират от храната, не са малко, когато имаме проблем с нея. Затова без смяна в режима на хранене доста мъчно може да се управлява това заболяване.

Акцентът в менюто при подагра би трябвало да бъде върху нарасналата консумация на алкализиращи храни. Пикочната киселина се излъчва елементарно и се извежда с урината, когато средата вътре в организма е алкална. Обратно, в случай че менюто е богато на храни, които подкиселяват организма, пикочната киселина става неразтворима и стартира да се утаява под формата на кристали в ставите или в бъбреците.

Към алкализиращите храни, преди всичко, спадат пресните плодове и зеленчуци. Те би трябвало да участват всекидневно в менюто на болния от подагра. Други храни, които алкализират организма, са някои зърнени храни като просото, елдата. Киселото мляко има неутрална реакция, което го прави подобаваща храна при подагра. Има и алкализиращи води. Това са минералните води с pH над 8.5. Такива у нас са Горна баня, Наречен, Хисар, Момин проход и други.

Може да се употребяват и някои билкови чайове - липа, лайка, шипка и царевична свила. С мекия си диуретичен резултат те подкрепят изххвърлянето на пикочната киселина.

За пиянство при подагра е подобаваща и чешмяната вода, в която е прибавен малко лимонен или портокалов сок, с цел да се алкализира. Най-важното е приемането на задоволително течности. Болните от подагра би трябвало да наблюдават цвета на урината си. Когато тя е светла, това значи, че приемът на вода е задоволителен. Ако урината е тъмна, това значи, че тя е доста съсредоточена и излъчването на пикочната киселина е затруднено.

Подходящи храни при припадък на подагра

Менюто на болния от подагра би трябвало да бъде най-вече вегетарианско, само че с задоволително млечни артикули и яйца поради потребността от задоволително белтъчини. При рецесия е добре да има 2-3 разтоварващи дни единствено с алкализиращи храни 0 сурови плодове, зеленчуци и кисело мляко в компанията на минерални води.

В останалото време, когато пациентът не е в рецесия, заран може да се пият 1-2 чаши чай или алкална вода, а храната би трябвало да бъде главно алкализираща.

Лечение на подагра с храна

 Череши при подагра

Череши при подагра

В острата фаза на болестта е добре да приема сок от череши. Той намалява равнищата на пикочната киселина и предотвратява развиването на подаграта.

Черешите при подагра също са потвърдено ефикасни при лекуване на тази болест. Включването им в диетата може да понижи признаците на болестта. Антоцианините, субстанции, които придават на черешата ослепителен цвят, оказват помощ в битката с заболяването. Установено е, че имат противовъзпалително деяние, тъй че облекчават протичането на заболяването.

Семена от целина при подагра

 Семена от целина при подагра

Целината е скъп артикул, който съдържа доста потребни съединения. Повечето от тях се намират в семената на растението. Те включват:

- лутеолин;

- 3-n-бутилфталид (3nB);

- Бета селин.

Установено е, че лутеолинът потиска производството на азотен оксид. Обикновено това вещество е от изгода за организма, само че с остатъка му се развива оксидативен стрес и тялото реагира с възпалителна реакция. Именно тези процеси се предотвратяват от лутеолина, който е в семената на целината.

Освен това самият лутеолин предотвратява несъразмерното произвеждане на пикочна киселина, защото принадлежи към флавоноидите. Веществото предотвратява производството на ксантин оксидаза, което води до струпване на пурини в организма. Умереният банкет на лутеолин може да понижи честотата на рецесиите на подаграта.

Съставът на семената от целината включва 3nB. Това съединяване понижава възпалението, което постоянно участва при подагра. Въздействайки върху избрани кафези, 3nB предотвратява оксидативния стрес и възпалението.

Не бива да се не помнят и лечебните свойства на бета-селинена. Той има антиоксидантна интензивност и води до прекъсване на възпалението. Тези свойства на бета-селена могат да се употребяват сполучливо при лекуването на подагра посредством храна.

Кафе при подагра

 Кафе при падагра

Има доста проучвания, които допускат, че кафето е средство за попречване на подагра. Това се дължи на обстоятелството, че съдържа минерали, полифеноли и кофеин. Кафето предотвратява развиването на заболяването, като намалява равнището на пикочната киселина. Приемът му способства за бързото му извеждане от организма. Освен това действието на кафето е сходно на личния ензим на тялото, виновен за разграждането на пурините. По този метод се понижава скоростта на формиране на пикочна киселина. Хората, които пият кафе, имат ниски равнища на пикочна киселина в телата си и имат по-малко урати в урината Кофеинът от кафето е метилксантин, който също има способността да блокира действието на ксантин оксидазата.

Хората с инсулинова устойчивост са по-малко склонни да отделят соли на натрий и пикочна киселина от тялото. С понижаване на равнищата на инсулина този развой се възстановява. Затова кафето може да се употребява като средство за профилактика и лекуване на подагра.

Лимонов сок при подагра

Лимоновият сок и екстрактът от него оказват помощ за понижаване на равнището на пикочната киселина в кръвта. Сокът от този цитрус оказва помощ за нормализиране на равнището на пикочната киселина, защото алкализира тялото. Редовната му косумация покачва pH на кръвта и други течности, в това число урината.

Банани при подагра

Доказано е, че смяната в диетата е най-хубавата предварителна защита на пристъпите на подагра. Менюто би трябвало да включва артикули, съдържащи минимално количество пурини. Бананите са с ниско наличие на пурини. Следователно те могат и би трябвало да се ядат от хора, страдащи от подагра. Допълнителна изгода идва от обстоятелството, че бананите са богати на витамин С, който понижава равнищата на пикочна киселина.

Вижте още:

- Къпините лекуват подагра;

- Забранени напиткити при подагра.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР