Подаденит към омбудсмана сигнали срещу свръхзастрояване и застрояване на зелени

...
Подаденит към омбудсмана сигнали срещу свръхзастрояване и застрояване на зелени
Коментари Харесай

Мая Манолова: Увеличава се броят на жалби срещу свръхзастрояване и застрояване на зелени площи

Подаденит към омбудсмана сигнали против свръхзастрояване и застрояване на зелени площи са към този момент на трето място по брой от всички общо, заяви на брифинг в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова, откакто внесе годишния си отчет за 2018 година Тя още добави, че това насърчава институцията да стартира да поставя от ден на ден старания в тази тенденция. 

По нейни думи институцията е работила по 4 сигнали за застрояване в София, измежду които и плана на забърканата в Апартаментгейт компания " Артекс " - 34-етажния небостъргач в кв. Лозенец " Златен век ". Манолова заяви, че тъжби против плана са получени още края на 2017 година, като извършената при започване на 2018 година инспекция на строителния контрол е заключила, че няма нарушавания по отношение на законосъобразността на документите. 

Останалите три сигнала са против 52-метровата постройка в кв. Витоша, 55-етажния небостъргач " Парадайз " и 43-етажната постройка върху зелена повърхност в кв. Стрелбище. 

Националният бранител регистрира още, че преди всичко по брой са жалбите против монополните сдружения като топлофикация, ВиК, бързи заеми, колекторски компании, банки, частни правосъдни реализатори, а на второ - тези във връзка обществени и трудови права на жители, като през предходната година близо 5000 служащи са получили своите неплатени от некоретни работодатели заплати в размер на 8 млн. лв.. Тя добави, че това е 10 пъти повече от миналата година - 8 млн. против 800 хиляди лв..

Манолова регистрира, че за предходната година институцията на подадените тъжби са 12 890 на брой. Омбудсманът е съдействала на 36 892 жители, като това е довело до 11 законодателни начинания. Тя още регистрира, че спрямо началото на мандата ѝ през 2015 година, общият брой на жалбите се е нараснал два пъти повече.

Манолова разяснява отчета и съобщи, че като най-голямата победа на институцията за предходната година прави оценка извоюваните борби с протестиращите майки на деца с увреждания наред с трите закона, които бяха направени по отношение на тях.

Избори

На въпрос дали възнамерява да се кандидатира за изборите за кмет на София наесен, каквито са слуховете, Манолова дефинира спекулациите като офанзива против институцията на омбудсмана. 

" От началото на предходната година, не съм го присъединила в доклада, само че е реалност, че се вършат непрестанно опити да бъда включена в разнообразни политически сюжети и да бъда обект на политически офанзиви без да съм политик и без да развъртвам политическа активност ", съобщи Манолова, като добави, че работи единствено и само в полза на жителите. 

" Това няма да ни спре да си прави работата, просто може доста да ни ядоса ", съобщи тя.

Законопроекти

Днес Народното събрание одобри на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс, които имат за цел да ограничата свръхправомощията на банките. Част от предложенията бяха импортирани точно от омбудсмана.

" Вече се появиха и втори разновидности на предложенията, които внесох, които на процедура ще обезсмислят законодателното изпитание, разяснява тя и моли народните представители да чуят гласа на жителите и на Европейска комисия, която заплаши страната ни с наказателна процедура ", съобщи Манолова.

Тя още заяви, че е подготвен и законопроектът за частния банкрут, чиито оферти бяха предложени на страните членки на Европейски Съюз от страна на Европарламента през вчерашния ден. 

" След като приключим законодателните промени против банките, ще сложим на вниманието на народните представители Закона за частния банкрут против безконечните длъжници в България ", сподели още омбудсманът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР