Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши

...
Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши
Коментари Харесай

Правителството осигури 80 млн.лв. за допълнително възнаграждение във висшите училища

Близо 80 млн. лева в допълнение за възнагражденията в държавните висши учебни заведения обезпечава служебният кабинет. Двете постановления за разпределяне на средствата, за които министър председателят Димитър Главчев пое ангажимент през миналата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са към този момент признати от Министерски съвет. 

Още в петък полагащите се 39 млн. лева в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения са подредени от МОН по сметките на университетите. Това ще даде опция минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да се усили с 290 лева – от 1 810 лева на 2 100 лева Повишението ще обхване 33 държавни висши учебни заведения с 2 086 асистенти и всички останали преподаватели, заемащи университетски длъжности в тях. То ще способства за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развиване в академичната кариера. Средствата са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година, заради което на сегашния стадий няма спънка да се осъществя нарастване на възнагражденията на университетския състав от 1 януари 2024 година.

Допълнителни 40,7 млн. лева ще отпусне служебното държавно управление за увеличение на възнагражденията в системата. По-голямата част ще бъде ориентирана към администрацията на висшите учебни заведения, ще бъдат планувани също средства за превъзмогване на диспропорции във възнагражденията на университетския състав, както и за стипендии на докторанти.

Утре на среща на МОН с представители на Съвета на ректорите и синдикатите следва да бъде разисквано точното систематизиране на тези средства сред университетите.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР