Под заглавие Българският клуб - трън в очите на всеки

...
Под заглавие Българският клуб - трън в очите на всеки
Коментари Харесай

Политика от Белград: България възражда фашизма и е трън в очите на всеки македонец

Под заглавие " Българският клуб - бодил в очите на всеки македонец " най-старото сръбско проправителствено издание " Политика " разгласява " разбор " за откриването на българския клуб " Цар Борис III " в Охрид. В обявата България се дефинира като страна, дестабилизираща РСМ, а Европейски Съюз като мощ, която унижава РСМ.

Агенция БГНЕС разгласява публикацията без съкращения:

Този клуб ще уважава личността и делото на цар Борис III - един от главните прагматици на фашистката идеология. На България ѝ пречи, че гимназия в Македония носи името на Йосип Броз Тито.

Балканската перла. Охрид. Според свещеник Николай Велимирович, центърът на християнството на Балканите. Тази туристическа роза се снабди със собствен бодил, предопределен за окото на всеки горделив македонец – български клуб, който ще уважава личността и делото на цар Борис III, един от главните прагматици на фашистката идеология.

Кой беше цар Борис III? Един от най-близките сътрудници на Хитлер, който вкарва България в Тройния пакт и чиято войска води незаконна политика на територията на някогашна Югославия, в днешните територии на РСМ и Сърбия. През 1941 година българският парламент приема Закона за чиста нация, чийто декрет е подписан точно от този монарх на 21 януари 1941 година - три месеца преди България да се причисли към Пакта на Хитлер, напомни пред феновете на ТВ Сител Рашела Мизрахи, народен представител в Народното събрание на РСМ.

Думите ѝ ми подсетиха за изявление със Симон Визентал - ловджия на военни нарушители, който през 1988 година във Виена ми сподели следното за дейностите на Хитлер и подписалите неговия пакт: „ Със закона за „ висшата раса “ бяха основани групи от „ подчовеци “. На първо място са евреите, на второ - ромите (циганите), а на трето - славяните (сърбите). Програмата за подбиране е една и съща за евреи и роми, а на славяните е позволено да бъдат плебеи. Ако прочетем какво е наредил Хитлер незабавно след експлоадирането на войната, ще забележим, че полякът е трябвало да може единствено да брои до 10 и да се подписва и нищо повече. От евреите и ромите обаче не трябваше да остане нищо. Нито просвета, нито хора - нищо. "

Томе Блажевски - ръководител на българския клуб " Цар Борис III ", акцентира, че клубът няма фашистка активност и ще разпространява културата на българския народ и личността и делото на българския цар. За разлика от него, македонският министър председател Ковачевски осъди регистрацията на клуба под това име и оцени този български ход като чиста провокация.

Припомняме, че неотдавна в Битоля беше открит първият български клуб " Ванчо Михайлов ", който също възражда фашистката идеология, а на откриването участваха българският министър-председател и министърът на външните работи, както и вицепрезидентът на България. Този път не участва високопоставена държавна делегация, а единствено българският дипломат и няколко български предприемачи.

Николай Милков, министър на външните работи на България в служебното държавно управление, акцентира, че България няма нищо срещу обстоятелството, че клубът носи името на цар Борис III, само че ги тормози фактът, че гимназия в Македония носи името на Йосип Броз Тито, и че РСМ би трябвало да се откаже от това име. Да напомним, че Тито беше лидер на Народноосвободителната войска, която се бори против фашисткия окупатор и хитлеристките зверства. Югославия с Тито отпред беше на печелившата страна след края на Втората международна война. Именно под това командване са били македонските партизани, които са взели решение на АСНОМ да станат неразделна част от ФНРЮ. Ако се откажат от нея, биха сложили под въпрос своето битие и държавност.

На митингите в Охрид, проведени от парламентарната партия " Левица ", подкрепена от най-голямата парламентарно показана македонска партия ВМРО-ДПМНЕ, жители, носещи македонски и югославски флагове, се пробваха да пробият полицейския кордон и да се приближат до клуба. Напрежението на така и така измъчените от безкрайните претенции и дейности на Европейски Съюз и България хора доближи своя връх. С митингите си те демонстрираха, че спомените за закононарушенията, осъществени от хитлеристкия фашизъм, са още пресни. Фашизмът и нацизмът са предизвикали прекалено много несгоди на човечеството, с цел да бъдат елементарно и бързо забравени, споделиха македонците на митинга. Българските дейности са цялостната диаметралност на незабавната потребност на човечеството и актуалната политика от цялостното премахване на остарелия и всеки нов фашизъм и нацизма като общ зложелател.

След всички удари на своя комшия Северна Македония би трябвало да реши по какъв начин да постъпи с новото предложение на Европейски Съюз за превъзмогване на българската обсада по пътя ѝ към евроинтеграция. Ако българите бъдат включени в Конституцията на РСМ като съставка, поражда въпросът дали ще се упорства и за отвод от историята, записана в АСНОМ, което на процедура би означавало отвод от държавността и идентичността както на страната, по този начин и на нейния народ. /БГНЕС

--------

Желко Шайн, коментар за вестник „ Политика “

Белград / Сърбия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР