Под наслов Българското злато от рози“ вечерта на 21 октомври

...
Под наслов Българското злато от рози“ вечерта на 21 октомври
Коментари Харесай

Казанлък представя българското Розово злато във Варшава

Под наслов „ Българското злато от рози “ вечерта на 21 октомври бе празнична за приятелите на Българския културен институт във Варшава. В съдействие с единствения в света Музей на розата към Историческия музей „ Искра “ и Музея на фотографията и с дейното подпомагане на Община Казанлък в галерията на института бе открита галерия във връзка 200-годишнината на българското розопроизводство и търговия. В фотоси, текст и факсимилета на документи се наблюдава историята на неповторимата българска розова промишленост. Централно  място в документалните материали е отредено на рода Папазови – търговци, меценати на културата и благодетели.

Социологът доктор Славяна  Холц  разказа в резюме наличието на откритата експозиция, която наблюдава 200-годишната история на първата българска комерсиална къща за розово масло  и акцентира, че с времето традицията на българската роза навлиза в българската просвета и става емблема на България. Вечерта приключи с репортажи от розобер и базар на розови артикули.

С наличието си почетоха мултимедийната вечер Н. Пр. Маргарита Ганева – дипломат на България в Полша, Н. Пр. Dhammika Kumari Semasinghe -  дипломат на Шри Ланка в Полша с акредитация и за България, представители на посолството на Азербайджан, почетният ръководител на Полско-българската комерсиална камара Владислав Ангелов, както и  голям брой полски другари на българската просвета и наши сънародници. Марта Холц – млад етнобиолог, показа обширна презентация, отдадена на историята и географията на казанлъшката маслодайна роза и качествата на продуктите, получавани от нея, с необятно приложение в козметиката и различната медицина.

Събитието се реализира и със съдействието на ръководителя на Националното туристическото посланичество на България в Полша Николай Костов.                
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР