Почвата в обширни региони на Южното полукълбо изсъхва прогресивно през

...
Почвата в обширни региони на Южното полукълбо изсъхва прогресивно през
Коментари Харесай

Science Daily: Огромна част от Земята изсъхва

Почвата в обширни райони на Южното полукълбо изсъхва прогресивно през последните близо 15 години, заключиха откриватели, представени от Science Daily. Грамадни елементи от Австралия, Африка, Азия и Южна Америка са измежду засегнатите, сподели първото световно изследване на засухата, написа obekti.bg.

Повечето климатични модели допускат, че изпаряването на водата в атмосферата би трябвало да се усили от световното стопляне. Изследване, оповестено в сп. Nature, потвърди, че тъкмо това се случва от 1982 година насам, освен това в неподозирани мащаби.

Интересното е, че през 1998 година скокът в изпаряването на почвената влага, който доближава 7 мм годишно, безусловно стопира. В огромна част от планетата почвите стават доста по-сухи от нормалното и съвсем не отделят влага.

Краткият интервал, през който са правени измервания, не разрешава на учените изрично да заявят дали става въпрос за естествен развой в циклите на Земята или необратима смяна, породена от промените в климата. Една от вероятностите е, че на световно ниво е доближат предел на ускорението на хидрологичния цикъл. Ако това е по този начин, то ситуацията е доста съществено, счита един от участниците в изследването - професор Бевърли Лоу от университета на щата Орегон.

Последствията от засухата могат да бъдат загуба на растителни типове, по-слабо вдишване на въглеродния двуокис от листатите растения, отмиране на естествения механизъм за изстудяване на Земята посредством изпарения, скок на температурите на повърхността и на световното стопляне като цяло. Вторични резултати могат да бъдат утежняване на глада и бедността в така и така проблематичните региони, където това се случва.

" За първи път събираме наблюденията си, с цел да създадем световен разбор ", съобщи Лоу. " Изключително значимо е да продължим самодейността, с цел да разберем за какво се случват измененията. "

Рязката смяна в изпаряването на водите съответствува с опустошително прекосяване на Ел Ниньо през 1998 година Не е ясно обаче дали температурният феномен е причина за рецесията.

Сред най-засегнатите райони са Югоизточна Африка, по-голямата част от Австралия, централна Индия, огромна част от Южна Америка и Индонезия. Повечето от тях са по принцип много сухи, само че някои са в действителност по-голямата част от джунглите на Земята.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР