Почти шест месеца, след като Русия беше изхвърлена от голяма

...
Почти шест месеца, след като Русия беше изхвърлена от голяма
Коментари Харесай

Русия изключва враговете и награждава приятелите си

Почти шест месеца, откакто Русия беше изхвърлена от огромна част от международните финанси поради нахлуването си в Украйна, тя се пробва да работи независимо, като създава система за взаимоотношения с другарските ѝ страни, осведоми Bloomberg, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Планът, направен въз основата на предложенията на централната банка и последователното унищожаване на локалните ограничавания, ще се концентрира върху активизирането на капитали вкъщи, като в същото време ще обслужва юрисдикции, които счита за другарски. От понеделник Московската борса ще разреши търговия с дългови скъпи бумаги за вложители от страни, които не са се включили към глобите, наложени от Съединени американски щати и техните съдружници. Решението поставя завършек на спирането, което съществуваше, откогато Русия затвори пазарите си, с цел да ограничи отлива на парични потоци от страната, когато войната стартира в края на февруари.

Но възобновяването няма да обхване клиенти от " недружелюбни " страни, които не престават да подлежат на финансов надзор, забраняващ на чужденци да продават или да събират заплащания по локални скъпи бумаги. На тази група, която включва страни от Европейски Съюз до Канада и Япония, се падат към 90% от всички портфейлни вложения в Русия към предходната година.

" В началото това беше нужен финансов надзор за стабилизиране на обстановката ", споделя Кристофър Гранвил, ръководещ шеф за световни политически проучвания в TS Lombard в Лондон. " Но в този момент това е по-скоро кардинален въпрос - да не се отпускаме, до момента в който са в действие тези невиждани наказания от страна на Запада. "

Това е последният образец за все по-твърдата позиция на Русия, която разделя приятелите от враговете. Този месец президентът Владимир Путин забрани на някои задгранични банки и енергийни компании да прекратят активността си в страната. Друг декрет разреши на съветските кредитори със замразена задгранична валута да спрат интервенциите с корпоративни клиенти в тези валути. А съветският държавен капиталов фонд към този момент може да влага във валутите на страни като Китай, Индия и Турция, откакто глобите блокираха покупките на евро и долари.

" Като се имат поради събитията, ще бъде належащо да се развиват търговски и финансови връзки с тези страни, които са подготвени да създадат това с Русия ", съобщи Олег Вюгин, някогашен почитан чиновник на съветската централна банка и Министерството на финансите.

Финансите се появиха като нов фронт против Русия съвсем незабавно откакто Путин подреди на военните си да навлязат в Украйна на 24 февруари. За да санкционират Кремъл, задграничните държавни управления постановиха наказания върху търговията и финансите, замразиха към половината от запасите на централната банка на страната и изключиха доста от банките ѝ от световната система за разплащане SWIFT.

Неспособна да се намеси в отбрана на рублата единствено с юани и злато, централната банка вкара финансов надзор и други незабавни ограничения за усмиряване на вложителите.

Новото обикновено положение

Сега обаче Русия обръща страницата, откакто наподобява, че вътрешните пазари са преодолели бурята. Извънредните доходи от енергоносители и сривът на вноса помогнаха на рублата да се възвърне и разрешиха на управляващите да анулират рестриктивните мерки за финансов надзор. Доходността на локалните облигации се върна на нивата отпреди войната.

Не е ясно по какъв начин частичното отваряне на вътрешния пазар в понеделник ще се отрази на вложителите от враждебни юрисдикции, които имат намерение да се освободят от притежаваните от тях дългови бумаги в локална валута. Според Виктор Сабо, управител на фонд в Abrdn в Лондон, даже и в този момент е допустимо вложителите да продадат своите активи, въпреки и на намалени цени.

С връщането на живота на пазара управляващите следят по какъв начин финансовата система действа в отсъствието на съперниците, които преди войната съставляваха повече от половината от съветската търговия и представляваха по-голямата част от притежаваните от нерезиденти локални държавни облигации, известни като OFZ.

За да се оправи с това, което назова " изключителна смяна на събитията ", съветската централна банка разгласява отчет за публично разискване, в който се излагат безчет нововъведения, които да оказват помощ.

Политиците търсят източници на финансиране вътре в страната, като стартират концепции като благотворителни облигации и финансиране посредством присъединяване. Според централната банка други оферти целят да възпрат бизнеса от потреблението на " токсични " валути, а държавните компании би трябвало да обръщат валутните си активи във валути на " другарски " страни.

" Пренасочването на финансовата система евентуално ще бъде последователно ", споделя Софя Донец, икономист в Renaissance Capital. " Ако това се случи ненадейно, тогава ще бъде огромно разтърсване за стопанската система. " Но даже и някои вложители да получат по-голям достъп до вътрешните пазари, това е и увещание за идните провокации. Преди година нерезидентите от " другарски " страни представляваха едвам 5-10% от задграничните притежания на OFZ - дял, който Владимир Малиновски от Otkritie Research назовава " нищожен ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР