Почти готово, на 92%, е строителството на българо-гръцката връзка от

...
Почти готово, на 92%, е строителството на българо-гръцката връзка от
Коментари Харесай

Спасение за България. Кога ще е готов интерконекторът с Гърция

Почти готово, на 92%, е строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора. Става въпрос за 182 км, от които 31 км на гръцка територия и 151 км на българска територия. Изпълнителят е поел ангажимент така наречен интерконектор да е подготвен до края на юни, а от юли да стартират проби с газ. Компанията прави всичко допустимо да е подготвена за отоплителния сезон, което е не по-късно от октомври, разкри пред Българска национална телевизия Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на плановата компания ICGB от българска страна.

Проектът е взаимен е се развива от компанията на територията на двете страни, съставлява се от двама изпълнителни шефове и двама акционери - 50% от БЕХ, чийто принципал е Министерство на енергетиката и 50% от "Посейдон ", зад които са гръцката опция на "Булгаргаз " и италианската.

И на двете територии има остатъчни работи, само че има и огромен прогрес, сподели Георгиева. Линейната част на газопровода е подготвена и на двете територии, тръбите са положени и назад засипани, направена е хидроатестация.



Това, което забави плана е, с изключение на ковид и закъснението във веригата доставки на наземните уреди, 8 броя кранови възли, които пристигнаха в края на февруари. Но те към този момент са тествани. Остава хидротестване на газоизмервателната станция в Стара Загора и тази в Комотини, сподели Георгиева.

Тя съобщи, че са имали ограничавания в бюджета и гръцката компания строител "Авекс " са дали подобаващ бюджет.

"Не сме оптимално удовлетворени, тъй като чакахме по-бързо да приключат. Много старания и сила ни коства това да ги накараме да работят по-бързо. Но има вяра, към този момент сме на финалната права, има сериозна поддръжка и напън ", сподели Георгиева.

Тя посочи, че строителят дължи неустойки за това закъснение. От 1 януари са начислени неустойки в размер на към 90 000 евро дневно, само че не повече от 10% от цената на договора, който е 145 млн., като те биха се начислили доникъде на юни.

Георгиева сподели още, че 50% от потенциала на плана е запазен. Като, с изключение на 1 милиарда куб. м газ от Азербайджан, има и резервации на други търговци, които за първи път стъпват на българския пазар.

Има изключителни шансове този терминал да запълни освен потенциала от 3 милиарда, само че да бъде ъпгрейднат до 5 милиарда благодарение на компресорна станция. Този газопровод има капацитети освен за България, само че за какво не и за импорт към Украйна, към Западните Балкани, добави изпълнителният шеф на ICGB от българска страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР