Почти една трета от жителите на Евросъюза са разчитали на

...
Почти една трета от жителите на Евросъюза са разчитали на
Коментари Харесай

Една пета от българите са плащали наскоро подкуп за здравна услуга, сочи проучване

Почти една трета от жителите на Евросъюза са разчитали на персонални връзки при достъпа до опазване на здравето по време на Covid рецесията, а към една пета от жителите на Румъния, България, Унгария и Литва са платили рушвет за сходни услуги. Това разкрива изследване, представено през днешния ден от в. Guardian.

Според резултатите, най-голям дял на хора, които споделят, че са дали рушвет, с цел да си обезпечат услуга в опазването на здравето има в Румъния (22%), следвана от България (19%).

В 27-те страни от Европейски Съюз близо две трети (62%) от 40 000 интервюирани в изследването на Transparency International показват, че корупцията в държавното управление им е сериозен проблем, а три четвърти (76%) декларират, че обстановката е в застоялост или се утежнява, отбелязва още вестникът.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Недостиг на квалифицирани фрагменти, липса на правна сигурност,...

Авторите на отчета „ Глобален барометър на корупцията - Европейски Съюз “ декларират, че разкритията са тревожни предвид на подготовката на общността да отдели милиарди евро за постпандемично възобновяване, съобщи БНР.

Докладът обрисува и картина на неодобрение от топлите връзки сред огромния бизнес и държавните управления, както и висока степен на директно присъединяване на жители в корупционни практики за достъп до обществени услуги.

По-малко от 20% от жителите на Дания и Финландия считат корупцията в държавното управление за огромен проблем в страната си. Но над 85% от българите, хърватите, кипърците, италианците, португалците и испанците са на противоположното мнение.

В нито една страна не доминира мнението, че корупцията понижава. Най-позитивният резултат е в Словакия, където това считат 39% от жителите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР