Почти една трета от жителите на ЕС разчитат на лични

...
Почти една трета от жителите на ЕС разчитат на лични
Коментари Харесай

Голяма част от европейските жители разчитат на връзки за достъп до здравеопазване

Почти една трета от жителите на Европейски Съюз разчитат на персонални връзки за достъп до опазване на здравето по време на Ковид-кризата, а към всеки пети в Румъния, България, Унгария и Литва заплаща рушвет за такива услуги, се споделя в отчет за корупцията, представен от английското издание The Guardian, съобщи организация „ Фокус “.

В 27-те държави-членки на Европейски Съюз близо две трети (62%) от 40 000 респонденти в изследване, извършено от Transparency International, показват, че корупцията в тяхното държавно управление е главен проблем, а три четвърти (76%) споделят, че тя остава на същите равнища или е по-лошо.

Авторите на отчета на неправителствената организация Глобален корупционен барометър - Европейски съюз, обявиха, че констатациите са изключително тревожни, защото държавите-членки се готвят да отделят милиарди евро за възобновяване след пандемия. Очаква се неотложно Европейската комисия да утвърди националните проекти за консумиране на 800 милиарда евро, които ще бъдат събрани взаимно на финансовите пазари.

„ Европейски Съюз постоянно се преглежда като бастион на честността, само че тези констатации демонстрират, че страните в района остават уязвими за подлите резултати на корупцията “, изяснява Делия Ферейра Рубио, ръководител на Transparency International. „ По време на здравна рецесия потреблението на персонални връзки за достъп до публични услуги може да бъде толкоз нездравословно, колкото заплащането на подкупи. Могат да бъдат изгубени животи, когато обвързваните хора получат ваксина против Covid-19 или здравно лекуване преди тези с по-спешни потребности. Изключително значимо е държавните управления в Европейски Съюз да удвоят напъните си, с цел да обезпечат заслужено възобновяване от продължаващата пандемия “.

Докладът рисува картина на неодобрение от околните връзки сред огромния бизнес и държавните управления и висока степен на директно присъединяване на жителите в корупционни практики за достъп до публични услуги.

Докато единствено 6% от хората в Европейски Съюз декларират, че са намерили за належащо да дадат рушвет, с цел да получат достъп до здравни услуги, изследването е открило, че 29% са разчитали на персонални връзки, като тази процедура е най-разпространена в Чешката република (54% ), Португалия (46%) и Унгария (41%).

Най-висок дял от хората са дали рушвет, с цел да си обезпечат здравни услуги в Румъния (22%), България (19%), Унгария (17%), Литва (17%) и Хърватия (14%).

Използването на подкупи за достъп до опазване на здравето също е относително постоянно в Белгия (10%), Австрия (9%) и Гърция (9%), съгласно изследването, извършено сред октомври и декември предходната година.

Кипър има най-голям дял от интервюираните (65%), които считат, че корупцията се е нараснала през последната година, явно подхранвана от свадите, свързани със схемата на Кипър за „ златни паспорти “, при която е открито, че десетки наказани нарушители, бегълци и политически дискредитирани физическите лица са закупили поданство.

По-малко от 20% от хората, живеещи в Дания и Финландия, считат, че корупцията в държавното управление е огромен проблем в тяхната страна, до момента в който повече от 85% от тези в България, Хърватия, Кипър, Италия, Португалия и Испания имат вяра, че е по този начин.

Няма страна, в която болшинството от жителите считат, че корупцията понижава. Най-положителните резултати са от Словакия, където 39% от жителите считат, че има спад. През 2020 година в резултат на убийството на Ян Куцяк, проверяващ публицист, и неговата избраница, десетки словашки чиновници на реда бяха упрекнати в корупция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР