Почти 96,6% от жилищатаа у нас са собственост на отделни,

...
Почти 96,6% от жилищатаа у нас са собственост на отделни,
Коментари Харесай

Половината от населението в страната живее в еднофамилни къщи

Почти 96,6% от жилищатаа у нас са благосъстоятелност на обособени, разнообразни физически лица. А еднофамилните жилищни здания са значими, тъй като 51% от популацията живее там. Това сподели изпълнителният шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР) Ивайло Алексиев, който също взе присъединяване в конференцията.

Според него при еднофамилните здания има голям капацитет за осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост. От данните на АУЕР излиза наяве, че съвсем всички здания, издигнати преди 2000 година на процедура имат невисок клас на енергийно възобновяване или никакъв. Финансиране за сходни планове има, само че изисква големи старания от страна на притежателите, а поддръжката на страната е пренебрежимо дребна. Експертите също припомниха, че фокусът на държавната политика са главно многофамилните жилищни здания.

Според данните на АУЕР в случай че се направи надълбоко възобновяване на постройките у нас ще бъдат нужни вложения от порядъка на над 6 милиарда евро годишно. Към момента плануваните дълготрайни вложения в жилищно възобновяване са за към 1,7 милиарда лв., излиза наяве от изчисленията на организацията.

Според оценката на организацията капиталовият недостиг в жилищния бранш у нас се прави оценка на сред 3,3 до 4,5 милиарда евро годишно до 2030 г.

Важно за развиване на плановете е и работата на едно гише. За задачата би трябвало да се образоват хора по районите, които да знаят какво тъкмо съставляват тези услуги и по какъв начин да ги показват на жителите, изясни Алексиев.

Според него огромен тласък за осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост отсега нататък ще бъде цената на електрическата енергия. Това ще се случи откакто битовите консуматори излязат на свободния пазар, където цените са в пъти по-високи. Друг фактор отсега нататък ще бъде и европейската система за търговия с излъчвания, откакто постройките и превоза стартират да заплащат за нездравословните излъчвания, които изпускат. Ясно е, че условията ще се покачват отсега нататък, безапелационен бе Алексиев.

По думите му във връзка с сградния фонд са нужни непрекъснати дейности, е на акции - една през 2015 година за възобновяване и след това през 2023 г.

Техническата помощ е основен съставен елемент за осъществяване на вложенията, посочи Алексиев. Той уточни, че Националният декарбонизационен фонд планува да реализира техническо обслужване на претендентите за възобновяване на блока. То обаче не може да покрие съответно за цялата страна, тъй че е резонно има една централизирана система, която да популяризира информация, познания и умения.

Трябва широкомащабна и налична информация, която може да стане през плануваните промени за обслужване на едно гише, разяснява Алексиев. Той напомни, че това са нови промени, които са от преди 2-3 месеца.

Не е ясно дали всеки може да влага самичък в енергийно възобновяване на постройката, добави изпълнителният шеф на АУЕР. Той напомни, че към 33 % от семействата изпитват ограничавания при отопление на жилището си, което сочат данните от 2018 година В същото време има 32 %, които не могат да посрещнат непредвидени разноски със лични средства. " Но те имат приход и в случай че получат заем, биха могли да го изплащат на рационални вноски ", съобщи Алексиев.

Отделно към 32 на 100 са семейства, които не могат да заплащат в точния момент разноските си, свързани с населяваното от тях жилище. " Най-лошата композиция е тази, когато всичките тези типове семейства живеят в един вход. Това е доста постоянно срещаният случай ", посочи шефът на АУЕР.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР