Почти 4 години, след ареста на петролния бос Иван Тобиев,

...
Почти 4 години, след ареста на петролния бос Иван Тобиев,
Коментари Харесай

Скандалният петролен бос Иван Тобиев източи милиони, но сега...

Почти 4 години, след ареста на петролния необут Иван Тобиев, Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт против него и двама негови съучастници. Те са упрекнати в укриване на данък в размер на 2 036 608 лв. и пране на пари, оповестява.

Срещу Тобиев и съучастниците му Зорница Благоева и Радослав Илиев е повдигнато обвиняване за укриване данък по член 255 ал.3.

В хода на следствието е открито, че през интервала от 02.01.2014 година до 31.01.2016 година, в Пловдив, Тобиев, в качеството си на шеф и представляващ „ Арена-Иван Тобиев” ЕООД, - лицензиран складодържател с данъчен склад в Пловдив, е избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери-акциз в размер общо на 2 036 608.86 лв..

Като притежател на акцизен склад Тобиев е продавал общоприетоо и „ оцветено “ гориво. Оцветеното е за потребностите на аграрни производители и на него се заплаща по 50 лв. данък на 1000 литра.

Разликата с акциза на общоприетата нафта е сериозна – цели 600 лв.. Според прокуратурата Тобиев е е подавал към митницата информация за товари с оцветено гориво, само че към посочените обекти са пътували празни цистерни или цистерни с минимално количество оцветено гориво.

Камионите са пътували до Калековец, Говедаре и Капитан Димитриево, където имало сушилни.

Обвиняемият е подал погрешни заявления за енергийни артикули и електрическа сила пред Митница Пловдив и при водене на счетоводството и при показване на информация пред органите по приходите-Митница-Пловдив е съставил документи с погрешно наличие - акцизни данъчни документи и регистрирани електронни данъчни документи, в които е отразил неизвършени доставки на газьол/маркиран дизел червен/,

начислявайки понижената акцизна ставка от 50 лв. за 1000 литра, а в реалност е освободил за ползване, като е извел от данъчния склад газьол - моторно гориво за дизелови мотори, който не е бил доставен и употребен като „ енергиен артикул за отопление “ и е бил длъжен да начисли акцизна ставка според от 645 лева за 1000 литра.

По този метод Тобиев е избегнал установяването и заплащането на разликата в цената сред заявената и заплатената от една страна и фактически дължимата акцизнa ставкa.

Обвиняемата Зорница Благоева е осъществявала функционалностите на шеф на данъчния склад, а Радослав Илиев е оперирал с автоналивната апаратура в обекта.

Двамата давали инструкции на водачите за осъществяване на симулативни курсове с алено дизелово гориво, манипулирали разходомера на автоналивната апаратура с цел да се преодолее електронния отдалечен надзор на Митница – Пловдив, при отчитане на зареденото и превозено гориво.

Благоева от своя страна е изготвила инкриминираните акцизни данъчни документи с погрешно наличие.

Ако бъдат приети за отговорни по тези закононарушения, обвинените могат да получат наказване от 3 до 8 години затвор и конфискация на част или цялото имущество.

Тобиев е упрекнат и за два случая пране на пари, с предмет обилни парични суми осъществени от укрития данък.

Той е вкарвал осъществените парични доходи от укрития данък по банковите сметки на „ Арена “ ЕООД, посредством банковите сметки на други две търговски сдружения, с които симулирал търговски връзки.

В първия случай обвиненият е дал паричните средства в общ размер на 851 171,42 лв. на Благоева, която от своя страна ги внасяла по банковата сметка на българско сдружение, за което имала пълномощие, а от там по сметка на сдружението на Тобиев, като осъществените финансови/ банкови интервенции са 32 на брой.

Във втория случай предприемачът е работил чрез две лица, които не са били наясно с незаконния генезис на средствата. Чрез тях са осъществени 15 броя финансови/ банкови интервенции, през банкова сметка на сдружение записано за тази цел в Гърция, на обща стойност 1 852 940 лева

За това закононарушение законът планува от три до дванадесет години затвор и санкция от 20 000 до 200 000 хиляди лева

Тобиев прекара 8 месеца зад решетките и бе освободен против гаранция.

През август обаче името му още веднъж влезе в престъпната хроника, след катополицията откри, че в базата му край Пловдив се реализира противозаконен рандеман на инетртни материали.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР