Почти 275 млн. души по света са употребявали наркотици през

...
Почти 275 млн. души по света са употребявали наркотици през
Коментари Харесай

ООН: Пандемията доведе до ръст в употребата на наркотици

Почти 275 млн. души по света са употребявали опиати през 2020 година, като 36 млн. от тях са страдали от разнообразни типове разстройства поради наркозависимост. Това се споделя в  " Световния отчет за опиатите 2021 ", показан през днешния ден от

Докладът излиза в навечерието на 26 юни, когато ще бъде маркиран Международният ден за битка със злоупотребата с наркотични субстанции и противозаконното им разпространяване.

В него се акцентира, че през 2019-а от приложимост на опиати са умряли 494 000 индивида. А също по този начин, че за десетилетието 2010-2020 година употребяващите наркотични субстанции хора по света са се нараснали с 22%. Прогнозите са, че към 2030 година броят на хората, приемащи опиати в международен мащаб ще се усили с нови 11%, а особено в Африка - с 40%, поради нейното бързо възходящо и най-вече младо население. 

 

Разпространение на опиатите и смъртност

В множеството страни по света през 2020 година е регистрират, че в интервала на пандемията от COVID-19 е имало растеж на използването на канабис и немедицинско използвне на фармацевтични препарати. Около 5.5% от международното население на възраст сред 15 и 64 година е пробвало наркотично вещество най-малко един път през последната година. 

Най-разпространените опиати са били канабисът, опиоидите (хероин, морфин, опиум) и кокаинът. Сред тях най-опасни са опиоидите, чието предозиране постоянно води до гибел.

Докладът показва, че през последните 24 години използването на канабис се е нараснала 4 пъти в международен мащаб, а броят на малолетните, които го възприемат като нездравословен, е намалял с 40%.

Около 11 млн. души в света пък си инжектират опиоиди, а половината от тях са инфектирани с хепатит С, което води до съществени здравни последици. 

Както се отбелязва в отчета, смъртността, обвързвана с използването на опиати продължава да нараства по целия свят. 

" Най-изчерпателните и навременни данни за смъртността по целия свят, обвързвана с опиатите, са показани в проучването " Глобална тежест на болесттите ", което откри, че през 2019 година има обшо 494 000 смъртни случаи, свързани с опиати ", се споделя в отчета на Организация на обединените нации.

 

Наркопазарът

Според отчета пазарът на опиати бързо е възстановил работа след застоя при започване на пандемията от коронавирас. В резултат се следи повишаване на противозаконния оборот от наркодейността в международен мащаб. За растежа на доставките са съдействали увеличените количества на трафика по наземни и водни направления, потреблението на частни самолети, както и безконтактните способи за доставка до крайни потребители - така наречен " черна мрежа ".

Именно черната мрежа бележи максимален растеж, като се е нараснала 4-кратно сред 2011 и 2020 година Това се дължи " на технологичните нововъведения, съчетани с гъвкавостта и адаптивността на тези, които употребяват нови платформи за продажба на опиати и други субстанции, и евентуално ще доведе до глобализиран пазар, където всички наркотициа са по-достъпни. "

Организация на обединените нации оповестява също и за диверсификация на мрежите за доставка на кокаин в Европа по време на пандемията. Това е довело до понижаване на цените и възстановяване на качеството на опиата, което заплашва Стария континент от по-нататъшно разширение на пазара на кокаин. А тази наклонност, съгласно отчета, евентуално може да усили вредата от този опиат за популацията в Европа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР