Почна се. Пътна полиция яко затегна примката за шофьори, хванати

...
Почна се. Пътна полиция яко затегна примката за шофьори, хванати
Коментари Харесай

Вече вземат коли след промените в НК за алкохол и дрога

Почна се. Пътна полиция крепко стегна примката за водачи, хванати с алкохол и дрога.

Две моторни транспортни средства са конфискувани от водачите им след влезлите промени в Наказателния кодекс, касаещи наказателната отговорност на водачите, използвали алкохол или наркотични субстанции, написа БЛИЦ.

Държавата ще конфискува колите, благосъстоятелност на водачи, които са хванати зад кормилото надрусани или пияни. Тази смяна в Наказателен кодекс влезе в действие в 00:01 ч. на 8 август и се обрисува да е от решаващо значение за метода, по който „ войната по пътищата ” ще завърши.

Тежкотоварен камион и лек автомобил, ръководени от водачи използвали алкохол и наркотични субстанции, са конфискувани от чиновниците на реда през последното денонощие. Превозните средства са обезпечени като доказателствени средства по досъдебни производства, формирани след влезлите в действие промени на Наказателния кодекс (НК), касаещи пияните и дрогирани водачи.

Данните бяха обявени от районния прокурор на Бургас – Мария Маркова, старши комисар Калоян Калоянов – шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи - Бургас и основен контрольор Пламен Николов – шеф бранш „ Пътна полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи - Бургас, по време на който бе обърнато превантивно внимание на обществеността в област Бургас за измененията в наказателния закон.

Представителите на прокуратурата и полицията оповестиха, че камионът е бил ръководен от лице, което е тествано с техническо средство за приложимост на алкохол от полицейските чиновници. Пробата е отчела съществуване на повече от три промила алкохол в кръвта. Лекият автомобил е бил конфискуван, откакто тестът на лидера за приложимост на наркотични субстанции е била позитивна.

Прокурор Маркова и старши комисар Калоянов показаха, че съгласно новите промени в Наказателен кодекс транспортните средства на водачите, чиято проба е посочила приложимост на наркотични субстанции и алкохол, с съществуване повече от 1.2 промила в кръвта, ще бъдат изземани от полицейските чиновници.

Те ще бъдат част от досъдебното и възможното правосъдно произвеждане до изговаряне на съда по виновността на привлеченото към наказателна отговорност лице. Ако лице е прието за отговорно от съда за шофиране след приложимост на алкохол или опиати, само че не е притежател на транспортното средство, което е управлявало, то той ще би трябвало да заплати неговата левова пазарна равноценност в интерес на страната.

Друга влезнала в действие смяна в закона гласи, че в случай че водачите на моторни транспортни средства, които към този момент са наказвани по административен ред за отвод да дадат проба за алкохол или опиати и повторят този отвод пред органите на реда, ще могат да бъдат наказвани с „ отнемане от независимост “ за период до шест месеца и санкция.

Прокурор Маркова и старши комисар Калоянов показаха, че тъкмо 609 са досъдебните производства, формирани от началото на годината за водачи, използвали алкохол или опиати в област Бургас.

Със 100 досъдебни производства повече от същия интервал на 2022 година. Представителите на прокуратурата и полицията бяха безапелационни, че увеличавайки глобите законодателят дава явен сигнал за решителни дейности против използвалите алкохол или опиати водачи, още повече че този тип закононарушения може да докара и до доста по-тежки резултати – в това число и до смъртни случаи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР