Почитатели и приятели на световноизвестния кларнетист Иво Папазов го затрупаха

...
Почитатели и приятели на световноизвестния кларнетист Иво Папазов го затрупаха
Коментари Харесай

Ибряма на 70: Отивах на запис с печено агне и два чувала фъстъци

Почитатели и другари на световноизвестния кларнетист Иво Папазов го затрупаха с дарове и поздрави по случай 70-ия му рожден ден. Племенникът Нешко Нешев от Кърджали го зарадва с голяма торта, на която Ибряма е сниман с обичания му кларнет и надпис „ Обичаме те, вуйчо! “. Поднесе му я персонално в село Богомилово, Старозагорско, където Иво живее със брачната половинка си Мария Карафезиева и двамата си синове. През целия ден на 16 февруари Ибряма не спираше да приема поздрави по телефона си и от многочислените фенове в селата Маноле, Дълго поле, Динк и Татарево, където има доста правилни другари. В първомайското село Градина даже има фенклуб и страница във Facebook с над 180 хиляди почитатели, а основател на концепцията е младата дама Нели Стоянова от Градина. Те зарадваха юбиляря с негов портрет, нарисуван от акордеониста Явор Куманов и особено направен гоблен с лика му.

" И доста, и малко са тези години за мен. Много музика сътворих през тях, само че имам за дотъкмяване доста планове и още музика да запиша. Готов е двойният ми албум, отдаден на 45 година от основаването на оркестър „ Тракия “, сподели точно на рождения си ден Ибряма.

Той  е роден през 1952 година в Кърджали, в семейство на потомствени музиканти - зурнаджии и кларнетисти. Започва да свири още от дете, дружно с татко си, натрупвайки огромен опит по сватби из цяла Тракия, при което основава личен репертоар и присъщ жанр на музициране. Учи за малко в Строителния колеж в Кърджали, само че напуща учебно заведение, с цел да работи като музикант. 

Първия си оркестър образува през 1974 година, след отблъскване на военната си работа в „ Строителни войски “ Пловдив, само че става прочут с оркестър „ Тракия “, учреден през 1978 година. През този интервал той придобива голяма популярност измежду публиката и голям брой почитатели измежду музикантите, поставяйки началото на едно от двете течения в кларнетното свирене в сватбарската музика.

По време на „ възродителния развой “ през 80-те години е съден и пратен в трудов лагер поради произхода си. Забранявали са му да свири по сватби и даже да прави записи за „ Балкантон “.

" Навремето да имаш издадена плоча беше огромна работа. Първите записи за плочата в София ги направих с подкуп. Отивах на запис с печено агне и два чувала фъстъци. Имахме огромни фенове в Христо Милево и Поповица, които ни носеха цялостни багажници с фъстъци единствено и единствено да създадем записи и да ни чуят по радиото ", споделя Ибряма.

Той си спомня, че първите записи в Радио Пловдив прави с помощта на тамбуриста Игнат Куков и акордеониста Тодор Пращаков. Тогава едно от хората - „ Илийково хоро “, го кръщават на полицая Илия, който му бил огромен обожател и го следвал на всички места по сватби и войнишки изпращания. Хорото е записано през 1983 година през нощта, по време за земетресение. Въпреки че студиото се раздрусало, записът не е пресечен и по тази причина на лентата е записано -  „ Хоро по време на земетръс “.

 Ибряма на 70 години: Издадох първата си плоча с рушветНовиниИнформация

В края на 80-те години Ибряма съумява да подпише контракт с английския лейбъл Hannibal Records, с който издава два албума със комбинация от джаз, тракийска национална, циганска и турска музика. Първият му албум е озаглавен „ Пътуването на Орфей “.

За интернационалната музикална общност го открива продуцентът Джо Бойд. Става международноизвестен с виртуозността, с която трансформира сватбарската музика в джаз феномен. След измененията в края на 1989 година Ибряма свири по целия свят, в съдействие с най-хубавите джазмени на няколко континента.

Трайно заживява в село Богомилово, само че признава че на сърцето му е Пловдивският край. През 2005 година е разгласен за 117-тият Почетен жител на Стара Загора.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР