Почина известният поет и текстописец Петър Караангов. Тъжната вест съобщиха

...
Почина известният поет и текстописец Петър Караангов. Тъжната вест съобщиха
Коментари Харесай

Отиде си автор на вечни български хитове

Почина известният стихотворец и текстописец Петър Караангов. Тъжната новина оповестиха неговите съграждани и другари от община Сандански, написа plovdiv24.bg.

" Напусна ни почетният жител на град Сандански - Петър Караангов! Поет и създател, притежател на Националната Вазова премия, медал " Стара планина " и редица други оценки. Съболезнования на околните и фамилията! Почивай в мир! ", оповестиха на Facebook страницата от община Сандански.

Напусна ни почетният жител на град #Сандански- Петър Караангов! Поет и създател, притежател на Националната Вазова...
Публикувахте от в
Петър Караангов е роден на 11 ноември 1931 година в град Свети Врач, през днешния ден Сандански, в семейство на бежанци от Егейска Македония. Завършва гимназия в родния си град, полувисш Държавен библиотекарски институт и българска лингвистика в Софийския университет " Климент Охридски ". Работи като библиотекар в читалищната библиотека в Сандански, като коректор в издателство " Български публицист ", като редактор на сп. " Пламък ", като основен редактор на издателство " Български публицист " и в Студията за игрални филми " Бояна ". Той е шеф на Народната библиотека " Кирил и Методий " (1983-89) и основен секретар на Съюза на българските писатели (1989-91).

Караангов е притежател на голям брой награди и оценки, измежду които Националната Вазова премия, Националната литературна премия " Изворът на белоногата " (Харманли), на Годишната премия на Съюз на българските писатели за лирика. Носител на медал " Стара планина ". Почетен жител на родния си град Сандански. Стиховете му са преведени на повече от 20 езика.

Написал е голям брой незабравими естрадни шлагери като " Топъл дъжд " на LZ, " Любовта е море " на Лили Иванова, " Бяла ария " на Паша Христова, " Закъснели срещи " на Георги Минчев и доста други.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР