Почина дългогодишният ръководител на видинския Ансамбъл за народни песни и

...
Почина дългогодишният ръководител на видинския Ансамбъл за народни песни и
Коментари Харесай

Скръбна вест: Почина голям творец

Почина дългогодишният началник на видинския Ансамбъл за национални песни и танци "Дунав " Генчо Генчев. Композиторът и диригент е умрял тази нощ в софийска болница след прекарана тежка интервенция, оповестиха с огорчение от фамилията му.
"Изкуството желае успокоение и улегналост, а артистите би трябвало да носят приятност на публиката си… Те би трябвало да мислят единствено за изкуството, с цел да го доведат до оня стадий, в който фенът ще почувства най-голямата правота в това, което споделя артистът… ", сподели в едно от последните си изявленията Генчо Генчев
Генчо Генчев бе основен живописен началник на отбор “Дунав” от 1975 година до момента, с дребни спирания. С ансамбъла е изнасял концерти в Австрия, Германия, Италия, Египет, Полша, Чехословакия. Издал е две дългосвирещи плочи, CD, има записи за филми за Българска национална телевизия и БНР. Автор е на над 100 обработки на песни акапела и голям брой песни за солисти и оркестри, на музика за танцови постановки. Произведенията му се извършват от сформира като: “Мистерия на българските гласове”, “Космически гласове”, “Ангелите”, ансамблите на БНР, НФА “Ф. Кутев”, Добруджански, Плeвенски, АМТИ и други Автор е на музика за композиции на Националния тим по художествена гимнастика за присъединяване му в Олимпиада в Атланта (1996 г.) и Европейското състезание (1997 г.). Носител е на премия от “Златната брадва” в Закопане (Полша, 1981 г.) и на голям брой златни медали от фолклорни фестивали.
Поклонението ще се състои на 9 октомври 2017 година (понеделник) от 11:00 часа във фоайето на Младежки дом Видин, пред залата на Ансамбъл „ Дунав “.

Поклон пред паметта му!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР