Почина авторитетната дерматоложка проф. Мария Балабанова. Тъжната вест съобщи министърът

...
Почина авторитетната дерматоложка проф. Мария Балабанова. Тъжната вест съобщи министърът
Коментари Харесай

Отиде си светилото в дерматологията проф. Мария Балабанова

Почина авторитетната дерматоложка проф. Мария Балабанова. Тъжната новина заяви министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

" Отиде си един огромен експерт, който ни даваше правилните отговори, с цел да сложим точната диагноза. Проф. Мария Балабанова беше ера в патологията на кожните заболявания. Загубата за лекарската колегия и за българската медицина е голяма. Ще ни липсваш извънредно доста! Мир на праха ти! ", написа той в обществените мрежи.

Проф. доктор Мария Балабанова е родена на 20.05.1953 година в София. Завършва медицина през 1977 година във ВМИ - София. Тя беше почитан кожен лекар с дълготраен опит в региона на хистопатологията, онкодерматологията и естетичната медицина. Професор към Клиниката по кожни и венерически заболявания към УМБАЛ " Александровска " и професор към Катедрата по дерматология и венерология, Медицински Факултет, Медицински Университет - София.

Тя имаше и доста специализации в чужбина - със стипендия на Британския съвет в Болница " St. John " s " за кожни заболявания в Лондон; специализация по дерматопатология в Университетска болница по кожни заболявания - Цюрих, Швейцария; специализация по дерматопатология в клиника Mayo, Rochester, Minnesota.

Проф. Балабанова се занимаваше и с образование на студенти, на които водеше лекции, семинари и на практика занимания. Обучаваше и специализиращи лекари в границите на СДК, самостоятелно и в границите на курса за компетентност образование по хистопатология. Научен началник на докторанти и специализанти. Организатор и преподавател на курсове по хистопатология, дерматоскопия, криотерапия.

Проф. Балабанова беше завеждащ бранш по хистопатология и лабораторен бранш на Клиника по кожни и венерически заболявания, София.

Член на Българското Дерматологично Дружество, на Европейската Академия по Дерматология и Венерология, от 1994 - изпълнителен член на Борда на ISDP (Международно общество по дерматопатология).

Автор на 80 научни изявления, на глави от учебници и книги, издадени в чужбина, присъединяване в 2 монографии в и в 2 учебника по дерматология у нас, 45 публикации в профилирани списания в чужбина и 35 публикации в български профилирани и известни списания; присъединяване в 70 научни форума в чужбина и у нас с показани отчети.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР