Почетните консули на България зад граница предложиха подкрепата и сътрудничеството

...
Почетните консули на България зад граница предложиха подкрепата и сътрудничеството
Коментари Харесай

Консули предлагат помощ на държавата за председателството на ЕС

Почетните консули на България зад граница предложиха поддръжката и съдействието си за българското председателство на Европейския съюз пред 2018 година
На конференция, проведена от Асоциацията на почетните консули в България, бяха показани главните функционалности и ролята на дипломатите. Общо 36 страни, които нямат посолства у нас, са организирали двустранните връзки посредством почетни консули.
„ Това е извънредно значимо, защото съдействието през последните години се е оказало плодотворно и е донесло на България повече вложения, а оттова – и разкриването на нови работни места”, уточни ръководителят на асоциацията и почетен консул в Малта Борислав Боянов .
Според доктор Христо Илиев , на който е поверено съдействието с Мавриций, стокообменът с всички 36 страни се развива все по-успешно, като вносът от тях у нас възлиза на 2,5 милиарда лв., а износът към страните се равнява на близо 2,2 милиарда лв.. Междувременно комерсиалното салдо пораства и се чака все по-успешна търговия. Той сподели още, че изключително застъпени са дейностите в региона на туризма, енергетиката и обмена на фрагменти, като Мавриций предлага работа на значително български инженери, туристически експерти, преподаватели в университети и други.
Борислав Сарандев , почетен консул на Шри Ланка, подсети, че е извънредно значим въпросът за миграцията от посочените страни. Той означи, че през предходната година от България са репатрирани 82 противозаконни мигранти от Шри Ланка, а от началото на тази година броят им е 42 души.
Проф. Красимир Методиев , който дава отговор за двустранните връзки с Израел уточни туристическото съдействие.
„ Всяка година към 220 000 жители на Израел посещават България, най-много бази по Черно море като тези в Слънчев бряг и Златни пясъци. Това носи както доходи за страната, само че и основава проблеми за решение в областта на паспортния режим, медицинските услуги и т.н.”, съобщи Методиев.
Той сподели още, че след атентата на летището в Сарафово от 2012 година се е задълбочило и съдействието в контратероризма сред двете страни.
На днешната конференция стана ясно и какви тъкмо функционалности извършват почетните консули. Като цяло страната ни не употребява задоволително ефикасно службата на почетния консул. Тя е допустимо най-евтиният дипломатически вид за по-бедни страни като нашата, които хем желаят да имат необятна дипломатическа мрежа от представителства, хем не желаят да заплащат разходи по издържката на посолство и войска от дипломатически личен състав.
За почетен консул не се кандидатства, няма оповестени състезания. Макар че официално Министерски съвет утвърждава кандидатурата, изборът е напълно в ръцете на страната, чийто представител става претендентът. Условията за неговия избор са минимум две - да е доста добре прочут в съответната страна и да е авторитетна и авторитетна персона у нас. Третото изискване е да е финансово самостоятелен.
Статутът на почетния консул е регламентиран във Виенската спогодба. В последните години обаче тази дипломатическа служба придобива все по-голяма известност и на почетните консули се делегират от ден на ден пълномощия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР