Победен в началото на септември от Лиз Тръс, 42-годишният Риши

...
Победен в началото на септември от Лиз Тръс, 42-годишният Риши
Коментари Харесай

Задава ли се реванш за Риши Сунак

Победен при започване на септември от Лиз Тръс, 42-годишният Риши Сунак може скоро да получи опция за реванш: през вчерашния ден той се включи в конкуренцията за " Даунинг стрийт " и в случай че победи ще стане първият цветнокож министър председател на Англия .

Когато оповестените от Лиз Тръс в края на септември бюджетни ограничения внесоха ужас във финансовите пазари и доведоха до обезценяване на английската лира до най-ниското равнище в историята, някогашният финансов министър на Борис Джонсън остана извънредно въздържан.

Риши Сунак обаче упорито предупреждаваше консерваторите по време на акцията това лято, че програмата на Лиз Тръс съставлява измислена " приказка " и че огромното понижение на налозите ще усили разноските по заемите.



Бурята на финансовите пазари и непопулярността ѝ изхвърлиха Лиз Тръс, която подаде оставка след 44 дни на поста.

Риши Сунак се включи през вчерашния ден в конкуренцията за неин правоприемник, откакто получи доста повече от нужните гласове на депутати в своя поддръжка. " Искам да възстановя стопанската система, да обединя нашата партия и да послужвам на страната ", написа той в Туитър.

За последователите му посланието на Сунак в предходната акция за " Даунинг стрийт " - за нуждата от икономическа нерешителност в битката с инфлацията, сподели, че той е индивидът, кадърен да се оправи с проблемите. Бюджетната му нерешителност, поради която беше считан за прекомерно центристки надъхан и труженик за финансова дисциплинираност, в този момент е успокояваща.

Още пред лятото този реакционер, внук на индийски имигранти, беше пожеланият претендент от депутатите тори.

Изправен пред Лиз Тръс обаче, той заплати за това, че обърна тил на държавното управление на Джонсън при започване на юли, последван от към 60 сътрудници. Той беше упрекнат от част от партийната база, че е предал Борис Джонсън, с който останаха в спор. Партийната база, която има последната дума, избра Лиз Тръс пред него.

Пътят към елита

Риши Сунак беше определен за народен представител в Народното събрание от Йоркшър, Северна Англия, през 2015 година Пет години по-късно, малко преди началото на пандемията, той зае стремежи пост на министър на финансите единствено на 39-годишна възраст.

Поддръжник на Брекзит през цялото време, той закупи известност, като раздаде милиарди лири държавна помощ по време на пандемията.

Но благосъстоянието му, насъбрано до момента в който работи във финансовата сфера и посредством брака му с Акшата Мурти, щерка на индийски мултимилиардер, от време на време нервира, изключително когато британците стягат коланите.

Критикуван в това отношение, този почитател на сагата „ Междузвездни войни “ драговолно споделя фамилната си история, история на триумф, която се харесва консерваторите.

Роден на 12 май 1980 година в Саутхемптън, на южното крайбрежие на Англия, Риши Сунак е най-голямото от три деца и наследник на общопрактикуващ доктор, работещ в публичното опазване на здравето, и фармацевтка. Родени в Индия или от индийски генезис, баба му и дядо му емигрират в Британска Източна Африка през 60-те години на предишния век.



„ Семейството ми емигрира тук преди 60 години. Майка ми управляваше аптека в Саутхемптън. Там израснах, в аптеката, доставяйки медикаменти. Работех като сервитьор в индийския ресторант в края на улицата “, сподели той по време на последната акция за избор на водач на консерваторите и добави: „ Стигнах до тук с помощта на упорития труд, саможертвата и любовта на моите родители “.

Риши Сунак обаче бързо се издига до елита, като учи в учебно заведение " Уинчестър ", доста изящен интернат за момчета. След това следва политика, философия и стопанска система в влиятелните университети в Оксфорд, Англия, и Станфорд, Съединени американски щати.

Преди да влезе в политиката, той работи в региона на финансите, по-специално в " Голдман Сакс ", и основава лична капиталова компания.

Той има две дъщери. Когато през 2015 година беше определен за народен представител, Сунак постави клетва върху " Бхагавад Гита ", санскритски текст, една от главните книги на хиндуизма.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР