По всичко личи, че ГЕРБ започват подготовка за отмяна на

...
По всичко личи, че ГЕРБ започват подготовка за отмяна на
Коментари Харесай

Делчев обвинява ГЕРБ в многогодишен саботаж на машинното гласуване

" По всичко проличава, че ГЕРБ стартират подготовка за анулация на машинното гласоподаване. След изборите се разпростра същинска пропагандна акция, на чело на която застана ръководителя на ЦИК, част от членовете и обособени специалисти. Истината е друга и тя е, че хората гласоподаваха доверие на машините, като всеки втори в София и всеки четвърти в страната, в случай че е имал опция, е предпочел да гласоподава машинно пред хартиено. Това е триумф за първото всеобщо машинно гласоподаване ", разяснява ръководителят на Движение България на жителите Димитър Делчев на полемика за машинния избор, проведена от омбудсмана Мая Манолова.

Според Делчев властта саботира машините от години. " През предходната есен Министерски съвет не планува в бюджета за 2019 година средства за обезпечаване на машини във всички секции и единствено с помощта на публичния напън машини имаше ", добавя той.

" отхвърли да извърши качествено образование на членовете на СИК и това докара до безпорядък в някои секции и до липса на съгласуваност сред органите, несправедливо приписана на техниката. Но най-фрапиращо беше решението на ЦИК резултатите от машинния протокол да се придвижват на ръка в различен протокол, което обезпечи опция да се позволяват " инцидентни неточности " от комисиите. Все едно да напишеш искова молба, да я отпечатваш и преди да я подадеш да препишеш на ръка принтираната версия ", изяснява Делчев.

Председателят на ДБГ се объръща към ръководещите, отпред с ГЕРБ, и им напомня, че законът ги задължава да обезпечат машини в минимум 6000 секции на локалния избор.

" Не си мислете още веднъж да променяте Изборния кодекс 4 месеца преди изборите в нарушаване на всички рекомендации от Европейския съюз. Спомнете си до какво публично напрежение докара опитът ви да обезсилите преференциите преди Евроизборите ", добави той.

Според него, публичният отзив ще бъде доста по-силен, в случай че посредством машините се направи удар против честността и удобството на локалния избор.

Припомняме, на 25 април стана ясно, че във Върховен административен съд е постъпила тъжба против решение на ЦИК от 22 април 2019 година, с което е избран реализатор за възлагане на социална поръчка.

Поръчката е за наемане на 3000 профилирани устройства с конфигуриран програмен продукт за машинно електронно гласоподаване, както и логистично обезпечаване и обслужване на профилираните устройства по секционните изборни комисии в страната.

Относно жалбата представителят на ЦИК Александър Андреев съобщи пред публичното радио, че изборът на реализатор за машинното гласоподаване е закономерен.

В коментар за откритата от Комисията спортна процедура с договаряне за възлагане на социална поръчка омбудсмана Мая Манолова запита за какво наемът на машините за гласоподаване е колкото цената им.

На 16 април изтече срокът, в който могат да се подават предложения за даване на машини за гласоподаване. В периода за подаване на предложенията постъпиха три предложения - от " Български машини за гласоподаване " ЕООД, " Лекс.Бг " АД и от " Сиела Норма " ЕАД.

Единствено тази на " Сиела Норма " е отговаряла на изискванията - оптималната планирана стойност на поръчката да е до 7.5 млн. лв. без Данък добавена стойност.

На 8 май 2019 година държавното управление отпусна спомагателни 9 млн. лв. на Централната изборна комисия за обезпечаване на машинното гласоподаване на европейските избори.

Научавайки за цената на машините за гласоподаване публичният медиатор Мая Манолова запита за какво цената на наема им е колкото цената за тяхната продажба.

От ЦИК увериха, че са спазили закона при избора на реализатор на публичната поръчка за доставка на машини за гласоподаване.

Методическите инструкции за машинното гласоподаване бяха признати шест дни преди самия евровот. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР