По времето на Хипократ растението исоп е било познато като

...
По времето на Хипократ растението исоп е било познато като
Коментари Харесай

Здравословни ползи от исоп

По времето на Хипократ растението исоп е било познато като свещена билка. Ползите на това ароматно растение с нежни сини цветчета са доста.

За лечебни цели се употребяват надземните елементи на растението. От тях се извлича и етерично масло.

Запарка от исоп се подготвя, като 1 чаена лъжичка от изсушеното растение (надземни елементи и/или цветове) се залее с 250 мл вряща вода. Оставя се да се охлади и от полученото се пие по 1/2 чаша 3 пъти на ден.

Тази напитка е лек за хората със сърдечносъдови болести. Тя се употребява още за гаргара при болки в гърлото, възпалени венци и уголемени сливици. Исопът е потребен в лекуването на астма при деца, както и при възрастни.

 Бронхит

Младите листа исоп се прибавят чайове, салати, плодови супи и други Те имат мощен ментов мирис. Летливите масла, които се съдържат в тях, лекуват неприятно храносмилане, газове, отичане на корема и колики.

Масло от исоп може да бъде намерено в състава на редица висококачествени парфюми. То има мощен мирис на примес от няколко билки. Препоръчва се за лекуване на болести на дихателните пътища, защото работи отхрачващо. Есенцията, която се отделя, лекува бронхит и катарални възпаления на горните дихателни пътища. Ароматът, който се отделя пък, подтиква апетита.

Освен вътрешно, исоповото масло се ползва и външно. Масажът с него работи отпускащо и в същото време зарежда с сила. Премахва умората и бори безсънието. Комбинираният банкет на маслото се ползва при мощен стрес, страхови неврози, нервности. То основава чувство за бодрост и явен взор над нещата.

 Етерично масло

При бронхит и настинка на гърдите се вършат масажи с разредено исопово масло. То се комбинира добре с мащерка и евкалипт. Добавя се и към водата във ваната при нервна изтощеност, потиснатост или тъга.

Всяко навяхване минава по-бързо, в случай че бъде намазано с масло от исоп. То се употребява сполучливо и в кулинарията като фалшификация за месо и сосове. Ароматът му може да бъде усетен в швейцарския абсент.

Лапи от листа исоп пък се постановат върху рани и натъртвания. Тинктурите се употребяват още веднъж за отхрачване. Най-добри са в композиция с лопен, женско биле и бял оман.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР