По време на управлението ни трябваше да комуникираме повечеАко ГЕРБ

...
По време на управлението ни трябваше да комуникираме повечеАко ГЕРБ
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Консенсусът върху нашите 16 приоритета е възможен

По време на ръководството ни трябваше да споделяме повече Ако ГЕРБ и Движение за права и свободи покажат същинско схващане по 16-те наши целта, може да се търси консенсус Категорично няма да подкрепим държавно управление с първия мандат Нови избори ще костват извънредно доста на политическите сили Не съм водач на никакви крила, Политическа партия не се цепи В Народно събрание има групиране по ползи, само че вероятностите за постоянно държавно управление ги няма, споделя депутатът от " Промяната " и зам.-председател на Комисията по стопанска система и нововъведения Даниел Лорер в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Лорер, и Политическа партия, и ГЕРБ-СДС сякаш от ден на ден открехват вратите между тях за сформиране на държавно управление в 48-я парламент. Изчистват ли се и избистрят ли се вероятностите и опциите за неговото сформиране?
-->
- Никак не се почистват. И по никакъв начин не се избистрят. Ако 48-ият парламент демонстрира нещо, това е, че сега няма ясни болшинства. Видяхме болшинството за хартиена бюлетина, то следва напълно скоро да се материализира в пленарната зала. Това беше и болшинството за ръководител на Народно събрание. Виждате гласуването към помощта за Украйна. Виждате вероятните обединения във връзка с работата с първия мандат на ГЕРБ - на процедура никой не е декларирал поддръжка за тях. Така че нищо не се е избистрило.

- Но тъкмо дебатите за помощта за Украйна би трябвало да ви сплотява на почвата на евроатлантическите полезности. Това не е ли задоволително?

- Мисля, че българският парламент следва наклонността на множеството европейски парламенти, в които огромните монолитни партии от предишното се фрагментират, разделят се на по-малки елементи. И във всеки един подобен парламент има много обединения, които имат разнообразни ползи и съставляват разнообразни полезности.

Нашият парламент следва същата наклонност и това, което сега в действителност следваме, е групиране по ползи - един път в посока подкрепяне на Украйна във войната против Русия; повторно във връзка с битката с корупцията; евентуално ще забележим трета формация към хартиените бюлетини.

- Но по този начин поражда една колизия - подготвени сте за ръководство с Българска социалистическа партия, които са съперници на помощта за Украйна и това е кардинално разграничение, а с ГЕРБ-СДС, с които имате съвпадане по този въпрос, изрично отказвате. Защо?

- Тук очевидният разлом е историята, която всяка една от тези партии носи. Предвид ръководството на ГЕРБ през последните 12 години с безмълвната поддръжка на Движение за права и свободи всички ние сме наясно, че те са абсорбирали огромна част от отговорността за това България да е последна в Европейски Съюз и по индикатори за правова страна, и по икономическо развиване.

Докато в тези две обединения няма катарзис, няма промяна на управлението, което да покаже, че те схващат това, за нас е доста мъчно да намерим консенсус с тях. Това към момента не значи, че той е неосъществим. Ако те покажат същинско схващане по 16-те наши целта, може да се търси.

- Вече има поръчка откъм водача на ГЕРБ Борисов, че тези 16 точки са терен за диалог посред ви. Ами, в случай че ги одобряват?

- 16-те целта са извънредно прагматични във връзка с краткосрочното бъдеще на България, както във връзка с рецесията, по този начин и във връзка с смяна на правосъдната система, за която всички знаем, че е в основата на аргументите България да не се движи със скоростта, с която даже прилежаща Румъния се движи в последно време.

- Надявам се под правосъдна система разбирате точно правосъдна. Защото мирните жители си нямаме алъш-вериш с прокуратурата.

- Напротив. И мирните жители си имат алъш-вериш с прокуратурата. Затова всички ние през 2020-а излязохме на площада. Защото казахме " не " на своеволията на прокуратурата.

- Но и по този пункт от ГЕРБ споделиха, че са подготвени да оставят правосъдната промяна в ръцете на Демократична България, които от години се афишират за нейни флагмани. И това ли няма да преобърне връзките ви в посока на сформиране на кабинет?

- Доверието в ГЕРБ е толкоз ниско поради тяхната дългогодишна история на преобладаваща политическа мощ, че ще отнеме още доста време и доста парламентарна работа преди тези групи да могат да проработят дейно дружно по най-различни тематики.

- Колко да е ниско доверието към тях, откакто завоюваха изборите?

- Права сте. Те завоюваха изборите и българският гласоподавател ги е натоварил с най-важната задача - първи да се опитат да сформират държавно управление.

- А вие няма да помогнете за това, по този начин ли?

- На първия мандат сме споделили, че изрично няма да го подкрепим.

- А в тези 16 червени линии има ли такава, поради която не можете да разговаряте с Българска социалистическа партия, с " Български напредък "?

- 16-те политики не са червени линии. Те са политики, които би трябвало да придвижат България напред - повишение на пенсии, минимална работна заплата, увеличение на прага за Данък добавена стойност, законите по Плана за възобновяване и резистентност. Всичко това са все политики за България. И несъмнено, че някои от тях могат да бъдат договаряни в какви параметри да се случат.

- Но не и с ГЕРБ.

- Напротив. По тези 16 политики ние ще преговаряме с всички. И с ГЕРБ, и с Движение за права и свободи. Но това са договаряния за политики, а не за държавно управление.

- Тоест, за тематични болшинства. Но усещате ли някаква виновност във вас и вашия фасон на ръководство, както и поради обвиняванията към вас, че подхождате много кланово при назначенията си, с цел да изгубите властта?

- Аз несъмнено считам, че ние можехме да управляваме по-добре в няколко аспекта. Преди всичко ние бяхме извънредно ангажирани с ръководството на България в една тройна рецесия - и здравна, и инфлационна, и военна. И това лиши голяма част от нашето внимание като начинаещи политици, заради което не комуникирахме задоволително с българските гласоподаватели. Тази липса на връзка, която изгубихме по време на ръководството, ни коства доста публично доверие. Това ясно го осъзнаваме.

В самото ръководство имахме извънредно внимателен баланс, който трябваше да се поддържа сред десните позиции на Демократична България и левите на Българска социалистическа партия. В положение на четворна коалиция и, да речем, на " поп " тезите на Има Такъв Народ, т.е., в положение на ляво, дясно и " поп ", да управляваш страна на фона на тройна и на международна рецесия, мисля, че е значително предизвикателство.

Наистина ние оцеляхме единствено 6 месеца, само че за сметка на това подкарахме българската политика по веднъж, от който няма връщане. Сами виждате измененията в политическия диалог, метода, по който се излагат политики и политиците си приказват между тях. Кажете по вашите мемоари виждали ли сте го това в предходните 12 години?

- О, аз помня полет на интелектуалната мисъл в този парламент. Но дано ви попитам за слуховете за, жестоко казано, разединение в редиците на Политическа партия, където се обособява едно прагматично крило, на което вие даже сте разгласен за водач. Има ли такива трендове?

- От самото начало в Политическа партия постоянно сме заявявали, че ние сме партия от хора, които имат самостоятелно мнение и са подготвени да го отстояват. Това се виждаше през цялото ръководство по време на 47-ото Народно събрание и ще продължи да бъде такова и през 48-ото Народно събрание.

Разцепление в " Промяната " няма и всички ние показваме своите отзиви, само че вземаме решения с груповите органи на към този момент образуваната партия.

- А вие водач ли сте на едно по-прагматично крило в Политическа партия, който натрупа все по-голямо доверие?

- Не съм водач на никакви крила, само че съм прагматичен човек самичък по себе си. Не мисля, че нашата партия има каквито и да било крила и фракции. Тя е прекомерно млада и би трябвало да продължи с този порив и сила да трансформира българската политика, тъй като това е мандатът, даден от българският гласоподавател.

- Ако в последна сметка се стигне до предварителни парламентарни избори в този момент, какво ще трансформират те, изключително след връщането на хартиената бюлетина?

- Връщането на хартиената бюлетина ще бъде извънредно тъжна стъпка за българската народна власт, за която тежка отговорност ще носят всички тези, които я гласоподават. Няма причина да има хартиена бюлетина, с изключение на измами. Всички хора знаят да натискат цифрови екрани.

- Нека не влизаме в този спор, тъй като в цяла Европа те бяха отстранени, със софуеъра им избират Мадуро и така нататък Въпросът е какво ще трансформират едни скорошни парламентарни избори?

- Следващи избори няма да трансформират значително електоралната картина. Напротив, те ще засилят крайните обединения, тъй като ще дадат глас на всички тези българи, които считат, че парламентарната народна власт не може да излъчи представително ръководство на страната.

- Жажда за президентска република ли?

- Мисля, че това е доста далечна тематика, извънредно далечна тематика. Но дружно с това би трябвало да сме наясно, че хората са изморени от непрекъснати избори, не желаят да декларират едно и също непрекъснато, тъй че това ще коства доста на всички политически сили.

- Това не пречупва ли вашата непреклонност за сформирането на постоянно държавно управление?

- Не мисля, че ние ще отстъпим от правилата си поради заплахата от избори. Но си даваме ясна сметка, че това няма да бъде по никакъв начин елементарно, изключително в случай че тези избори са през зимата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР