По време на тренировката се активизират челните лобове на мозъчната

...
По време на тренировката се активизират челните лобове на мозъчната
Коментари Харесай

Таблиците на Шулте: Уникален метод за ускоряване работата на мозъка

 По време на тренировката се засилват челните лобове на мозъчната кора. Това обезпечава повишение на успеваемостта на всички интелектуални процеси, протичащи в мозъка в процеса на взимане на решения от човек.

Какво съставляват таблиците на Шулте? Най-често това е таблица от 5х5 кафези, в която случайно са сложени цифри от 1 до 25. Таблица е създадена за проучване на свойствата на вниманието.

Първоначално и в този момент се употребява от психолози за разнообразни проучвания. А в процеса на работа с тези таблици е намерено, че разглеждането им по избран метод оказва доста добър резултат върху развиването на паметта и вниманието на човек.

Таблици на Шулте: насърчаване на внимание

На първо място, когато работи с таблици на Шулте, човек развива обемно (паралелно) внимание, т.е. знаците във вашето зрително поле се възприемат от вас по едно и също време и не се четат поред.

Същността на работата с таблиците е в поредното намиране на всички цифри от 1 до 25 с взор и това би трябвало да се направи за допустимо най-кратко време.

1. Поставете таблиците на Шулте на комфортно разстояние от очите, както поставяте книга за четене – на 30-40 см.

2. Намерете квадрата, ситуиран в центъра на таблицата и си представете, че има точка в самия му център – би трябвало да фиксирате погледа си там.

3. След това, фиксирайки погледа си в центъра на таблицата, пробвайте да видите цифрата 1. Необходимо е точно да „ видите “, а не „ да намерите с взор “. Основната задача е да намерите клетката с цифрата 1, без да движите очите си.

4. Веднага щом извършите това, постепенно, като продължавате да фиксирате погледа си в центъра, потърсете двойка и така нататък

Отначало, когато работите с таблиците, очите ви ще се държат като на фигура 1, само че в процеса на трениране придвижванията на очите ще стават все по-малко и по-малко интензивни. И тяхната активност ще е същата като на фиг. 2

Редовната работа с таблиците на Шулте ще ви разреши да:

активизирате мисловния развой и да въведете мозъка си в интензивно състояние;
активизирате паметта си;
да развиете умения за бързо взимане на решения.

По време на тренировката се засилват челните лобове на мозъчната кора. Това обезпечава повишение на успеваемостта на всички интелектуални процеси, протичащи в мозъка в процеса на взимане на решения от човек.

Тази част от мозъка ни е виновна за това какъв брой добре сме в положение да организираме мислите и дейностите си в светлината на задачите, които сме си сложили. Също по този начин тези области на мозъка се смятат за фокус на процесите, лежащи в основата на нашето внимание.

Учените са провеждали разнообразни опити в региона на функционалните невровизуализации. С помощта на принадлежности се е записала интензивността на придвижването на кръвта в разнообразни елементи на мозъчната кора, когато субектите решавали разнообразни интелектуални задания (кръстословици, таблици на Шулте, аритметични задания, пъзели и др.). Въз основа на резултатите от проучванията учените създали две изводи:

Когато субектът получавал някаква нова за него задача, това провокирало забележителен прилив на кръв към челните дялове на мозъчната кора. Ако задачата се повтаряла, тогава притокът на кръв бил доста по-нисък.

Интензивността на кръвния поток зависи освен от това дали е нова задачата, само че и от нейната природа. А най-висока активност е записана, когато субектите работили с таблиците на Шулте.

Именно по време на извършения с тези таблици оптималният кръвен поток се насочвал в зоните на челните лобове. И мозъкът освен това не се разсейва и не харчи спомагателни запаси, както се следи при решение на аритметични задания, запаметяване на стихотворения или решение на кръстословици.

Редовните извършения с таблиците на Шулте дават видимо нарастване на размера на паметта и, което е може би по-важно, доста усилват скоростта на обработка на съдържащата се в нея информация.


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР