По време на Студената война две противоположни суперсили - СССР

...
По време на Студената война две противоположни суперсили - СССР
Коментари Харесай

Съветският съюз планирал да унищожи НАТО за седем дни

По време на Студената война две противоположни суперсили - Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати - са подготвени всеки един миг за експлоадирането на въоръжен спор посред им. Всички са уверени, че Третата международна война ще бъде нуклеарен спор и че ще докара до взаимно заличаване, написа

Въпреки това през 1979 година Съветите измислят проект за очистване на най-големия си зложелател, заобикаляйки нуклеарния апокалипсис. Планът, наименуван "Седем дни до река Рейн ", планува, силите на НАТО в Европа да бъдат унищожени единствено за една седмица.

Москва чака първо НАТО да нападна. Според проекта, алиансът ще нападна 25 уреди в Полша на река Висла с нуклеарни бомби, трансформирайки страната в опустошена и нечиста зона, дейно отрязвайки руските войски в Източна Германия, Унгария и Чехословакия от основните им бази в Съюз на съветските социалистически републики.

Това обаче незабавно би задействало Варшавския контракт. Съветските нуклеарни сили би трябвало да нападат Германия, Белгия, Холандия, Дания и Северна Италия. Така ще унищожи и централата на НАТО в Брюксел.

Без да атакуват Съединени американски щати, Франция и Англия, Съветите желаят да основат разделяне сред западните съдружници. Те знаят, че не централата на НАТО взема решение, а управлението на Съединени американски щати, Франция и Англия по какъв начин и по кое време да се употребяват нуклеарните оръжия. С тази маневра, Съюз на съветските социалистически републики възнамерява да ги сложи пред сложен избор: да употребяват нуклеарни оръжия против Съветите и сигурно да одобряват нуклеарна офанзива, да се бият, без да употребяват нуклеарни мощности или даже да стоят отвън спора. Имайки поради комплицираните връзки на Франция с НАТО, който тя напуща през 1966 година (въпреки това продължава да си сътрудничи с алианса), тази опция въобще не е непостижима.

След нуклеарните офанзиви, руската и чехословашката войска би трябвало да пробият вражеските редици до река Рейн. Като се има поради, че те превъзхождат алианса няколко пъти по брой танкове, Съветите са уверени в триумфа. В същото време неутрална, само че стратегически значимата Австрия би трябвало да бъде атакувана и окупирана от Унгария.

Докато руските сухопътни войски завладяват значими мостове над реките, самолетите от Варшавския контракт би трябвало да унищожат европейските летища и военните бази на НАТО.

Важна задача е поверена и на руския флот. Той би трябвало да прекъсне всички връзки сред Съединени американски щати и Европа в Атлантическия океан и да попречи на американците да изпращат подкрепление на своите съдружници. Съветските подводници би трябвало да намерят и унищожат американския коз: офанзивни групи от американски самолетоносачи. Междувременно руските нуклеарни подводници в Северния ледовит океан би трябвало да са подготвени да отговорят на възможна нуклеарна офанзива на Съединени американски щати.

Москва има вяра, че в случай че всичко върви по проект, главните сили на НАТО в Европа ще бъдат унищожени за седем дни. Ако е належащо, руската войска ще продължи да напредва към Франция. Шокираното и комплицирано управление на западните страни ще бъде насила да седне на масата за договаряния и ще бъде избегната обща нуклеарна война.

Съветското командване изцяло пренебрегва доктрината на НАТО за групова защита, изложена в Северноатлантическия контракт от 1949 година В него се показва, че офанзивата против един член на алианса е офанзива против всички тях. НАТО е готово да стартира обща нуклеарна война, в случай че единствено един от членовете му бъде нападнат с нуклеарно оръжие, без значение дали той има такова или не.

Дори най-близките руски съдружници във Варшавския контракт считат проекта „ Седем дни до река Рейн “ за прекомерно оптимистичен и съвсем неосъществим. Съветите обаче организират секрети учения, учредени на този проект, в продължение на 10 години, до края на 80-те години. За благополучие до конфликт по този начин и не се стига!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР