По време на посещението си в Букурещ външният министър Екатерина

...
По време на посещението си в Букурещ външният министър Екатерина
Коментари Харесай

Енергетиката и транспорта - основни приоритети в отношенията ни с Румъния

По време на визитата си в Букурещ външният министър Екатерина Захариева открои като цели в двустранните връзки инфраструктурната и енергийната съгласуваност.

" Планираният втори мост при Русе, както и реализирането на плана " Свищов - Зимнич ", ще докара до облекчение на граничния трафик сред България и Румъния и ще подтиква контактите сред бизнеса и жителите от двете страни на границата ", посочи българският вицепремиер.

" България отдава основно значение на реализацията на плановете за интерконектори със прилежащи страни , за разширение и рационализация на газопреносната мрежа. В тази връзка за нас е значимо построяването и въвеждането в употреба на компресорна станция " Подишор " на румънска територия , което ще обезпечи оптимални условия за действие на междусистемната газова връзка България - Румъния, акцентира Захариева.

По думите на румънския външен министър Рамона Манеску страната ни е отличен съдружник, добър комшия и непосредствен сътрудник за Румъния.

" Румъния оцени като огромен триумф Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Нашите цели съответстват. България и Румъния потвърдиха, че може и нашата част на Европа да има принос към образуването на целите на Европейски Съюз. Искаме Европа сплотена и солидарна ", означи Манеску.

Румъния заема трето място измежду експортните ни дестинации в Европейски Съюз. През 2018 година стокообменът надвишава 4 милиарда евро и бележи растеж от 6,8 % спрямо 2017 година Данните за първото тримесечие на 2019 година демонстрират растеж в стокообмена от 1,6 % в съпоставяне със същия интервал на 2018 година

Регистриран е огромен интерес от страна на румънските туристи към морските и планинските курорти на България. Румъния е водеща страна за входящ туризъм в България през 2018 година Според данните за първото шестмесечие на 2019 година България са посетили 553 220 румънски туристи.

В рамките на работното си посещаване в Букурещ Захариева се срещна с премиера Виорика Данчила, с румънския си сътрудник Рамона Манеску, с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба и изнесе лекция пред румънските посланици в границите на годишната конференция на румънската дипломатическа работа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР