По време на неотдавнашна секретна визита в Украйна на директора

...
По време на неотдавнашна секретна визита в Украйна на директора
Коментари Харесай

Кога Украйна би седнала на масата на преговорите?

По време на неотдавнашна секретна аудиенция в Украйна на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс Киев е показал своя упорит проект - да си върне окупираните от Русия територии и да стартира договаряния за преустановяване на огъня с Москва. И това да стане до края на годината.

За визитата на Бърнс заяви американското издание Washington Post с позоваване на лични източници, поискали анонимност. Тази информация популяризират обаче и доста други водещи интернационалните издания, в това число и всички украински медии през днешния ден. Кога тъкмо е станала визитата не се показва , само че почти е закрепена като случила се малко преди . Украинските управляващи до този миг публично не са коментирали информацията. Знае се обаче, че в границите на 2022 година, след началото на войната на Москва против Украйна, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ е бил няколко пъти в Киев на секретни визити. Тази се е случила малко откакто украинските сили започнаха своето контранастъпление , което, съгласно оценките на командването в Киев, към момента не са разгърнали огромна част от своите щурмови бригади, подготвени от Запада и снабдени със западно снаряжение.

По думите на един от източниците на WP за цел на визитата се сочи " да се удостовери готовността на администрацията на Байдън и в бъдеще да дава разследваща информация , с цел да помогне на Украйна да се отбрани от съветската експанзия.

Макар и, че Пригожин готви нещо, източникът на Washington Post посочва, че в Киев Уилям Бърнс не е обсъждал тази тематика.
 Украйна настава във всички направления на фронта
Украйна настава във всички направления на фронта

Според военните контраофанзивата върви по проект

Въпреки че на изказани разочарования и рецензия към темповете на контраофанзивата си , украинските военни се изложили тактиката си пред Бърнс и. По данни на изданието Киев е споделил своите проекти да върне забележителна част от окупираните територии към есента, да разположи артилерийските и ракетни комплекси на границата на следения от Русия Крим , да се придвижи по надалеч на изток в Украйна и едвам по-късно да стартира договаряния с Москва. Това биха били първите такива, откакто мирните договаряния се провалиха още при започване на войната, през март 2022 година Washington Post се базира на три източника, които били осведомени с проектите и случилото се в Киев в средата на юни месец.

Русия ще договаря единствено в случай че се усеща застрашена, декларирал пред изданието почитан украински служител.

Едновременно с това през днешния ден обаче украинските медии популяризират думите на президента Володимир Зеленски, който акцентира, че Украйна ще бъде подготвена за дипломатическо решение на войната едвам когато доближи границите от 1991 година, т.е. в това число Крим . Заявката е от взаимна конференция на Зеленски с испанския министър председател Педро Сачес, който бе на посещаване в Киев.
 Контраофанзивата напредва по-бавно от мечтаното, призна Зеленски
Контраофанзивата напредва по-бавно от мечтаното, призна Зеленски

Украинският водач обаче припомня, че войната в Украйна не е холивудски филм

" За обстановката на бойното поле и за това дали сме подготвени за дипломатическо решение и за какъв тип дипломатическо решение, в случай че сме на границите преди 24 февруари. Не, нашите граници не са били там на 24 февруари. Там имаше контактна линия сред нас и окупаторите ", декларира Зеленски.

И по тази причина още един път подчертаваме, още по-категоричен е президентът Зеленски - " Украйна ще бъде подготвена за някакъв формат на дипломатическо съглашение, когато в действителност сме на нашите граници. На същинските ни граници, според интернационалното право . "

Границите на 24.02.2022 г са контактна линия, а не същинските граници, според интернационалното право.

По време на контранастъплението в Запорожка и Донецка области, протичащо в последната седмица, украинската войска се сблъска с обширни минни полета и многослойни укрепления , а чисто географски настъплението й е затруднено поради уязвимостта й на съветската авиация и ракетните удари. Заради това и украинците понасят тежки загуби.

Но министърът на защитата на Украйна Олексий Резников наскоро съобщи, че , а главнокомандващият Валерий Залужний прикани за самообладание . Последният също по този начин подсети за обещаните от Запада въоръжения и изтребители, по този начин нужни на бойното поле, са се забавили.
 Бавната контраатака на Украйна. Какви са проектите на двете страни?
Бавната контраатака на Украйна. Какви са проектите на двете страни?

Няма да е задоволително ВСУ да пробие до основната линия Суровикин в един регион, това би трябвало да стане на няколко места

Изданията Washington Post и AFP цитират буквално източник, съгласно който шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ постоянно посещава Украйна.

Няколко такива визити са станали известни, само че нормално откакто са били осъществени. В началото на февруари 2022 година той персонално предава информация на Украйна, че Русия ще се опита да завземе летището в Гостомел край Киев в ранните часове на нашествието, с цел да приземи там войски и по-късно да се устреми към столицата. И този проект на Русия точно бе осуетен.

Бърнс бе на посещаване в Киев през ноември 2022 година след диалози в Анкара със Сергей Наришкин, началник на съветската Служба за външно разузнаване.

По-рано тази седмица Съединени американски щати оповестиха нов пакет оръжия за Украйна на стойност 500 млн. $ в поддръжка на контраофанзивата, включващ бронирани машини, прецизни муниции и съоръжение за разминиране.
 Украинският генщаб: Никакви договаряния с Русия, бием се до цялостно избавление
Украинският генщаб: Никакви договаряния с Русия, бием се до цялостно избавление

Валерий Залужний направи изказването в телефонен диалог с военачалник Марк Мили
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР