По време на епидемията може да има инфаркти, които не

...
По време на епидемията може да има инфаркти, които не
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров: Инфарктът няма пряка връзка с коронавируса

По време на епидемията може да има инфаркти, които не са лекувани съответно или се забавят, само че не са вследствие на ковид. Не виждам причина след края на епидемията да има голяма вълна от инфаркти. Така кардиологът проф. Иво Петров разяснява за БГНЕС информация на английски учени, че след пандемията ще има взрив на инфаркти.

В България една не дребна част от хората със сърдечно-съдови болести умират от тях. Пациенти с продължителен проблем, които се опасяват да не се заразят с ковид и заради тази причина не отиват навреме на доктор, могат са се снабдят със сърдечно-съдови затруднения, предизвестява кардиологът.

Попитан какъв резултат оказва коронавирусът върху сърдечно-съдовите болести, проф. Петров прецизира, че утежняването на положението се дължи на цитокиновата стихия, която е провокирана от нашия имунитет, а не от вируса.

Цитокиновата стихия поврежда всички органи и системи, в това число сърдечно-съдовата и самото сърце, отбелязва кардиологът. „ Смята се, че огромните въздействия са поради рисковото, неконтролируемо инфектиране, което не го провокира вирусът, а нашият имунитет. Той от време на време реагира бурно като по този метод самичък поврежда органите. Другата догадка е за основаване на условия за извънредно ниско равнище на О2 в тъканите. И сърцето като орган, който постоянно работи и не може да си почине, се поврежда както от световната хипоксия, по този начин и от световната възпалителна стихия “, изяснява проф. Петров.

Той напомня, че преди седмица са били обновени клиничните управления, в които се предлага на пациенти в приблизително или тежко състояние да им се разрежда кръвта.

Безконтролното инфектиране, което предизвиква цитокиновата стихия, оказва нездравословно влияние върху организма.

„ Смисълът на възпалението е да ни пази от инфекцията. Дори и температурата е един от методите да бъде погубен вируса, защото множеството са термолабилни. В началото на епидемията беше казано, че възпалението не би трябвало да бъде потискано, в случай че не е рисково. Затова лекарства като кортикостероиди, които понижават възпалението не се ползват. В клиничните управления на СЗО и на Китай се показва, че когато има възпалителна стихия и пациентът е с рисков развой би трябвало да му се дават кортикостериоди или други лекарства, които блокират възпалението “, прецизира той.

От думите му излиза наяве, че сред 50-60% от случаите, приключили съдбовно, имат и увреда на сърцето и съдовете. Това се схваща от направените аутопсии. Едва 8% от оздравелите имат данни за увреждане на сърдечно-съдовата система.

Проф. Иво Петров показва още, че обездвижването е от голяма важност за здравето на хората и за някои то ще е един от страничните резултати от пандемията.

„ Обездвижването е една от най-големите пандемии в нашия свят. Ние вършим по-голямата част от нашите професионални отговорности седейки или без да се движим. Нека не се лъжем, че огромна част от популацията живее в среда, която не е обездвижена. Има доста хора, които живеят в къщи или в отдалечени зони от огромните градове, тъй че чак такова обездвижване няма. Ако би трябвало да бъдем точни – огромните производства си работят, лечебните заведения си работят, хората си вървят на работа. Не бих споделил, че обездвижването е огромният проблем, по-скоро страхът на хората и непосещаването на лекарите е настоящият проблем “, безапелационен е проф. Петров.

Според него това обаче може да бъде обезщетено чрез потреблението на опциите за онлайн съвещания.

Тук той напомня апела на Дружеството на кардиолозите в България.

„ Всички хора, които имат сърдечно-съдов проблем, изключително когато той е остър, да не се двоумят и да посещават най-близката болница с опция за съвременно лекуване на такива болести. В България болестта е толкоз едва публикувана, че сега няма заплаха за тях, в случай че посетят болничното заведение. Да не забравяме, че болничните заведения са извънредно добре обеззаразени и в тях вирус не може да прехвръкне “, разяснява професорът и прибавя, че не се следи растеж на инфарктите и по време на изключителното състояние. /БГНЕС

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР